Vrijheidspark in Drachten krijgt stapje voor stapje vorm

© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Het zogenaamde Vrijheidspark in Drachten krijgt langzaamaan vorm. De initiatiefnemers hopen dat de opening op 14 april 2023, twee jaar nadat het park eigenlijk geopend moest worden, plaats kan vinden.
Het terrein van het park, zo'n hectare groot, ligt er op dit moment nog wat onverzorgd bij. De grond in de wijk Vrijburgh kan niet veel water hebben en daarom staan er hier en daar nog plassen water. Een stuk of zeven mannen met oranje hesjes aan zijn bezig met het planten van ongeveer negentig kersenbomen.

Negentig kersenbomen

Het park moet een aandenken worden aan de Tweede Wereldoorlog vertelt Piet Modderman. Hij is bestuurslid bij de cultuurhistorische stichting Smelne's Erfskip, die samen met de gemeente Smallingerland het initiatief voor het park hebben genomen. Hoewel er nog niet veel van is te zien, geeft Modderman een rondleiding terwijl hij vertelt wat er al is en wat er nog moet komen.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Vooral de symboliek in het park is fascinerend. "De negentig boompjes die vandaag (donderdag, red.) geplant worden, staan symbool voor de knokploeg van Smallingerland", legt Modderman uit. "Dat waren ongeveer negentig mannen en vrouwen. En de kruin van de bomen staat voor de mensen waar ze zaten ondergedoken. Die bieden hen bescherming."

'Van het donker naar het licht'

Er loopt een pad tussen de bomen door. Bij dat pad komen informatiepanelen van roestvrij staal. Aan het begin van het park staat een paneel dat moet gaan over 1939, even verderop staat 1940 en zo verder. Het pad is niet recht, maar loopt wat in een bocht. "Dat is omdat je dan in het begin tussen de bomen het eind niet ziet. Pas later, bij het informatiebord over 1944, is er licht aan het eind van de tunnel om het zo te zeggen", vertelt de initiatiefnemer.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Aan het eind van het pad komen mensen uit bij een pingo, waar ook een kunstwerk te zien. Daar geen bomen meer, maar licht. Het is de bedoeling dat hier op 14 april meerdere bloemen in vrolijke kleuren in bloei staan. "14 april is een belangrijke datum", zegt Modderman. "Dat is de dag van de bevrijding van Smallingerland door de Canadezen. Daarom is dat de dag van de officiële opening."