Gemeente Leeuwarden steekt meer dan 1 miljoen extra in cultuur

De gemeente Leeuwarden steekt vanaf volgend jaar meer dan 1 miljoen euro extra in cultuur. De totale begroting gaat daarmee van 10 naar 11 miljoen euro.
De gemeenteraad stemde twee jaar geleden in met een ambitieus nieuw cultuurbeleid, met als doel de reuring die culturele hoofdstad in 2018 heeft gebracht te behouden. Nu wordt het dus concreet gemaakt met geld.
Wat opvalt is dat er veel geld gaat naar het op orde krijgen van de basis. Bij instellingen als De Harmonie en DBieb waren structurele tekorten die tot nu toe voor de korte termijn opgelost werden. De Harmonie krijgt nu structureel 130.000 en DBieb 138.000 euro. Ook festivals krijgen er structureel geld bij: 100.000 euro per jaar.
De gemeente Leeuwarden steekt meer dan 1 miljoen extra in cultuur
Over de hele linie komt er geld bij: van de muziekverenigingen SML (20.000 euro extra) en Tryater (50.000 extra) tot lichtfestival LUNA (50.000 structureel) en het Bevrijdingsfestival (20.000 extra).
Er gaat ook veel extra geld naar cultuureducatie. Daar krijgt Kunstkade 120.000 euro voor. "We zien dat dit in het basisonderwijs al heel goed geregeld is, maar op de peuterscholen en de middelbare scholen valt nog veel te halen", zegt wethouder Hein Kuiken (PvdA).
Pop en hiphop
Verder wil de gemeente veel meer inzetten op hiphop en de popcultuur. "We hebben sterke spelers hier in Leeuwarden: poppodium Neushoorn, de popacademie, de Popfabryk, Friesland Pop en de festivals. We willen investeren in het bundelen van al deze krachten zodat we ons in Nederland, en zeker in het Noorden, kunnen onderscheiden."

De extra investeringen in cultuur zijn mogelijk omdat de gemeente er financieel goed voor staat. Dat komt doordat de herverdeling van het gemeentegeld uit het Rijk positief uitpakte voor Leeuwarden: er was 4 miljoen euro extra om te investeren in nieuw beleid in de gemeente, waarvan dus een groot deel naar cultuur gaat.
De grote vraag is wel hoeveel instellingen van het geld overhouden, nu de kosten ook oplopen vanwege de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is een probleem dat veel breder speelt", zegt Kuiken. "We zijn als gemeente nu overal aan het inventariseren hoe iedereen ervoor staat. Dat geldt voor de sport, cultuur, het MKB en burgers."
Op dit moment zijn er nog geen signalen dat organisaties op het punt van omvallen staan, maar Kuiken verwacht nog wel dat de gemeente flink moet meebetalen. Mogelijk gaat het om miljoenen.