Friese film 'Hûnefretten' moet mensen aan het denken zetten over voedselverspilling

Het klapbord van de film Hûnefretten © Omrop Fryslân
In Achlum wordt gewerkt aan de Friese film, Hûnefretten. In de film staat een oude Friese gewoonte centraal, waarbij kinderen die hun eten niet wilden opeten, het toetje, gortepap, eroverheen gegooid kregen.
De kinderen moesten hun voedsel met de pap eroverheen dan toch opeten. "Dan kon het zijn dat ze de hele middag aan tafel zaten. Dan kon het wel vier uur zijn, maar het moest op", vertelt Lieuwe Greidanus, die het script heeft geschreven.
Film Hûnefretten

Een game om circulair te denken

De film speelt zich af in 1971, het was een tijd waarin mensen zuinig moesten zijn met wat ze hadden. Het verspillen van voedsel kon absoluut niet. Met de film willen Greidanus en de stichting Tijdlijn, die ook meewerkt aan het project, de verbinding zoeken met de huidige tijd.
"We hebben een game ontwikkeld, waarin het circulaire denken naar voren komt. Zo kunnen kinderen zelf naar hun rol in de wereld kijken wat voedsel betreft", zegt regisseur Bia Sarton.
De film is volledig in het Fries. Het is de bedoeling dat de film aan het eind van dit jaar in bejaardenhuizen, scholen en buurthuizen te zien is.
De app die bij de film hoort © Omrop Fryslân