Zaak-Strauss begint: 17 verdachten voor de rechter voor Wolvegaster drugstransport

Rechtbank Noord-Nederland (RNN) in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De rechtbank in Leeuwarden begint maandag aan de inhoudelijke behandeling van de zaak-Strauss. Zeventien verdachten staan terecht: zij worden verdacht van betrokkenheid bij een drugsorganisatie in Wolvega.
De verdachten, dertien mannen en vier vrouwen, worden ervan verdacht dat ze betrokken waren bij de uitvoer van cocaïne en heroïne, met Noorwegen als eindbestemming. Zeven van de verdachten worden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
Drie broers, die gezien worden als leiders van de organisatie, worden bovendien verdacht van het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Doorzoekingen

De zaak kwam in december 2020 in het nieuws. Na de aanhoudingen doorzocht de politie twee woningen in Heerenveen, vier in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega.
Inval van de politie in Wolvega, december 2020 © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
In een van die bedrijfspanden hadden enkele verdachten een autohandel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de verdachten ervan dat ze zwart werkten, geen administratie bijhielden en zo het geld witwasten dat ze met de drugshandel verdienden.
Bij de doorzoekingen vond de politie zo'n 10 kilo harddrugs, een nepvuurwapen, nepgeld en zo'n 15.000 euro aan contant geld.

Burgemeester: verdachten waren 'intimiderend aanwezig'

Burgemeester André van de Nadort zei na de aanhoudingen dat de verdachten zich niet alleen bezighielden met criminele activiteiten, maar dat ze ook 'intimiderend' aanwezig waren in Wolvega.
Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf © Omrop Fryslân
Ze zouden vooral in het horecagebied voor overlast en problemen hebben gezorgd, zei Van de Nadort. "De leden van deze groep gedragen zich alsof zij de baas zijn op straat. Ze zorgden voor een angstcultuur. Zo bezochten ze gemeenteraadsleden thuis en zorgden ze voor overlast bij het uitgaan. Ze lieten zich duidelijk horen in de kroegen en intimideerden anderen."

Tip aan politie

De zaak kwam aan het rollen toen in mei 2020 bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie Noord-Nederland informatie binnenkwam dat de drie broers internationaal zouden handelen in wiet en heroïne.
Daarop nam de recherche een loods in Wolvega onder observatie waar, zo bleek later, auto's werden klaargemaakt die werden gebruikt voor de smokkel van harddrugs. Uit deze en andere opsporingsmiddelen bleek dat de verdachten bezig waren een drugstransport voor te bereiden.
Voor de behandeling van de zaken van de drie hoofdverdachten zijn drie dagen uitgetrokken: 12, 13 en 14 september. In oktober zijn de andere verdachten aan de beurt.