CNV doet appèl aan kabinet: "Bied een breder pakket om inflatie op te vangen"

CNV Vakmensen-voorzitter Piet Fortuin uit Drachten © Omrop Fryslân
Vakbond CNV Vakmensen trekt aan de alarmbel over de inflatie in Nederland. Voorzitter Piet Fortuin doet een oproep aan het kabinet voor bredere steun: "Want zoals het nu gaat, zo houden we het niet vol."
In juli kwam de inflatie uit op zo'n 10,3 procent, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor het eerst sinds 1975 is de inflatie hoger uitgekomen dan 10 procent.
Energie was 108 procent duurder dan een jaar eerder, de huren namen met zo'n 3 procent toe en eten werd zo'n 12,3 procent duurder.
"Het raakt nu in een versnelling", zo concludeert de Drachtster CNV-voorzitter Fortuin. "Eerst was voorspeld dat het na de zomer zou afvlakken, maar dat is niet zo. Het gaat niet alleen om de benzine en de energie, maar ook de boodschappen."
Mensen raken in de problemen met hun boodschappen © ANP
Veel gezinnen kunnen 300-400 euro extra kosten per maand niet opbrengen, schat Fortuin in.

Middeninkomens in de problemen

Voedselbanken Nederland heeft donderdag aangegeven dat het druk bij de Voedselbanken blijft, terwijl het normaal stiller is in de zomerperiode. De zomerdip blijft uit. "Dat is een eerste teken, steeds meer mensen melden zich daar", zegt Fortuin.
CNV doet een appèl aan het kabinet om de inflatie op te vangen
Hij wijst er echter ook op dat niet iedereen in aanmerking komt, terwijl ook lage en gewone middeninkomens in de problemen komen. "De politieman, de onderwijzer, de machinebankwerker. Het kabinet heeft wat gedaan voor de echte minima, maar dat is lang niet meer genoeg."

Dit moet er gebeuren, vindt het CNV

Het kabinet moet iets doen, vindt Fortuin. Dat kan wat hem betreft via de belastingen, accijnzen of Btw-tarieven. "Als er maar iets gebeurt. Als wij niet op letten krijgt een op de drie mensen echt problemen."
Nederlanders worden geconfronteerd met een hoge energierekening © ANP
Daarnaast vindt de vakbond dat er loonsverhoging moet komen. "Die zit nu zo tussen de 3-4 procent, maar dat moet echt meer. Want tegen deze inflatie kunnen wij niet onderhandelen."
Voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen
Fortuin stroopt de mouwen op voor de CAO-gesprekken, want die lopen nog niet goed. "Dat verbaast ons. De energiesector, supermarkten en banken verdienen flink geld, maar komen niet over de brug. Als het niet komt, moeten wij toch het actiewapen uit de kast halen om druk te zetten."

Zorgen over signalen uit Den Haag

Toch heeft Fortuin zorgen over de eerste signalen die hij van het kabinet krijgt, hij heeft contact met de coalitie. "Want het lijkt wel dat ze iets willen doen, maar het gaat om een heel gerichte steun. Dat is niet genoeg. Het moet ruimer, maar ik ben niet hoopvol over een breed pakket op Prinsjesdag."
De voorzitter vindt dat de politiek in Den Haag vaak te laat schakelt, pas in de winter in actie komen wat hem betreft te laat.