"Hetzelfde resultaat als vorig jaar zou de hoofdprijs zijn voor sc Heerenveen"

Roelof de Vries © Omrop Fryslân
Het nieuwe eredivisieseizoen begint vrijdag met de wedstrijd sc Heerenveen - Sparta Rotterdam. Onder leiding van de nieuwe trainer Kees van Wonderen zal Heerenveen proberen om de play-offs voor Europees voetbal te halen.
In het afgelopen seizoen werd Heerenveen achtste. Daar leek het echter lange tijd niet naar: de Friezen hadden een onstuimig seizoen en de degradatiestreep kwam op een bepaald moment zelfs dichtbij. Trainer Johnny Jansen werd aan de kant gezet en na een imponerende eindsprint onder interim-trainer Ole Tobiasen haalde Heerenveen toch nog de play-offs voor Europees voetbal.

"De basis van het elftal staat"

Wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen? We legden het voor aan sportverslaggever Roelof de Vries.
Hoe staat de selectie van Heerenveen ervoor? Is Heerenveen klaar voor het nieuwe eredivisieseizoen?
"Ik denk dat het voor de Heerenveensupporters lekker is om te horen dat de basis van het elftal staat voordat het seizoen begint. Dat is de afgelopen seizoenen wel eens anders geweest. Vaak kwam dat doordat de club wachtte op de verkoop van spelers, zoals Chidera Ejuke. Daardoor moest Heerenveen wachten op geld en kon het nog niet investeren.
Nu is er echter wat meer om uit te geven en technisch manager Ferry de Haan heeft direct doorgepakt. Bovendien is er bijna geen speler weggegaan. Tenminste, bijna geen basisspelers: Erwin Mulder, Nick Bakker en Ibrahim Dresevic maakten nog de meeste minuten.
Er zijn in totaal negen spelers weggegaan en tot nu toe zijn er vijf voor teruggekomen: Alex Timossi, Mars Köhlert, Andries Noppert, Hussein Ali en Simon Olsson. En dan wil Ferry de Haan nog een verdediger en een spits."
Met Kees van Wonderen heeft Heerenveen een nieuwe trainer. Waarin zien we direct zijn hand terug?
"Ik denk dat we terugzien dat de organisatie goed staat. Dat klinkt misschien niet zo spectaculair, maar het is wel heel belangrijk. Ze zullen hoe het nu staat vaak met een 5-3-2 opstelling beginnen, maar ze kunnen het ook veranderen naar 4-3-3. Dat zal van de tegenstander en de situatie in de wedstrijd afhangen.
Bij 5-3-2 staan Van Hooijdonk en Sarr in de spits en is Köhlert linksback. Bij 4-3-3 zal Van Hooijdonk eruit gaan en komt Timossi op rechtsbuiten, Köhlert op linksbuiten. Kaib zal dan de plek innemen van één van de centrale verdedigers. Zo kan Van Wonderen variëren."
Kees van Wonderen bij de eerste training van Heerenveen © Orange Pictures
Wat is de valkuil van Heerenveen dit seizoen?
"Dat is de breedte van de selectie. Als er blessures komen, wil ik het nog wel eens zien. Heerenveen speelt bijvoorbeeld met drie centrale verdedigers, maar achter Van Aken, Bochniewicz en Van Beek staat alleen Syb van Ottele. Timo Zaal vind ik meer een middenvelder. Ik laat me graag verrassen door een jeugdspeler als Kaj van der Veldt.
Daarnaast wil Heerenveen sowieso nog één centrale verdediger erbij, maar dan vind ik het nog wel wat dunnetjes. Hetzelfde geldt voor de vleugelaanvallers. Met Timossi en Köhlert heb je twee eredivisiewaardige aanvallers, maar daarachter zit nu eigenlijk alleen Trustin van 't Loo, van wie ik ervan uitga dat hij vooral zijn minuten zal maken bij Jong Heerenveen."
Wie wordt de smaakmaker bij Heerenveen dit seizoen?
"Ik verwacht veel van Amin Sarr. Dat vind ik echt een hele goede spits. Die maakt er sowieso 15. Hij maakt zo makkelijk goals.
Het middenveld met Tahiri, Haye en Halilovic kan lekker tikken, waardoor er meer voetbal in de ploeg komt. Timossi kan wel eens een publieksspeler worden en ik hoop stiekem op de doorbraak van Timo Zaal. Hij is nog maar 18 jaar, maar hij is zo comfortabel aan de bal. Daar ben ik wel benieuwd naar."
Wat mogen we dit seizoen realistisch gezien van Heerenveen verwachten?
"Je mag best wel wat van deze ploeg verwachten, maar hetzelfde resultaat als vorig seizoen zou al een soort van hoofdprijs voor Heerenveen zijn. Qua spelersbudget en salarishuis hoort Heerenveen gewoon niet meer bij de linkerrij, dus als je dan al achtste of negende wordt, dan doe je het echt goed.
Toch denk ik dat dat wel haalbaar is. FC Groningen en NEC zijn ploegen die ik als concurrent zie en zij hebben ook aardig geïnvesteerd. Ploegen als FC Emmen en Fortuna Sittard hebben dat ook, terwijl een ploeg als Vitesse door de problemen met de Russische eigenaar minder aangekocht hebben en misschien wel tegen zal vallen. Een plaats tussen 7 en 12, dat durf ik wel aan. Moet ik een concrete plaats zeggen? Nou, toe maar, negende, dat wordt het."
De wedstrijd sc Heerenveen - Sparta Rotterdam begint vrijdag om 20.00 uur. De wedstrijd is live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Het commentaar komt van Roelof de Vries.