Simon Olsson liet zich overtuigen door vriend Rami Kaib om naar Heerenveen te komen

Simon Olsson © sc Hearrenfean
Simon Olsson is de zesde Zweed in de selectie van sportclub Heerenveen. Hij kwam mede dankzij ploeggenoot en vriend Rami Kain naar Fryslân.
Simon Olsson speelde bijna zijn hele carrière bij IF Elfsborg. Hij groeide op in Linköping en speelde daar bij de plaatselijke club IK Östria Lambohov. Op zijn 15e verhuisde hij naar de stad Borås, naar de club IF Elfsborg, een subtopper in Zweden.

Multifunctioneel

Bij IF Elfsborg groeit hij al snel uit tot een vaste waarde op het middenveld. Daar speelt hij eigenlijk op alle posities: als verdedigend middenvelder, als aanvallend middenvelder en eigenlijk alles wat ertussenin zit.
"Ik ben comfortabel met de bal en wil graag de bal hebben. Iemand met een goeie pass. Ik ben vooral een 10 en een 8, maar ik heb ook wel als een controlerende middenvelder gespeeld, maar ik ben minder in het verdedigende werk, dus ik speel liever iets hoger op het veld."
Simon Olsson over de Zweden bij Heerenveen
Bij Heerenveen treft Olsson vijf andere Zweden. Heerenveen heeft in de geschiedenis in totaal 24 Zweden in de selectie gehad. Marcus Allbäck en Stefan Selakovic waren in 2001 de eerste Zweden die naar Fryslân kwamen.
De selectie van nu bestaat naast Olsson ook uit de Zweden Hussein Ali, Alex Timossi, Amin Sarr, Rami Kaib en Rami Al Hajj. Met Kaib treft hij zelfs een oud-ploeggenoot. "We gingen met zijn tweeën naar Elfsborg toen we 15 of 16 waren. Toen speelden we in allerlei jeugdteams. Ik denk wel zeven jaar. We kennen elkaar echt heel goed. "
De wedstrijd Heerenveen-Sparta begint vrijdagavond om 20.00 uur en is live te volgen op Omrop Fryslân Radio. De commentator is Roelof de Vries.
Kaib, die nu anderhalf jaar in Heerenveen speelt, was nogal positief over Heerenveen. "Het is een grote familie, zei hij. Je kunt je concentreren op het voetbal en je zult alleen maar beter worden hier. "
Een quizvraag voor Simon Olsson
Heerenveen treft vrijdagavond Sparta in de allereerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. Kees van Wonderen kan dat doen met een volledig fitte selectie.
In de laatste oefenwedstrijd tegen Excelsior kon Tibor Halilovic niet meedoen. Hij zit nu wel bij de selectie, maar de Kroaat zal in ieder geval niet starten. Zijn plek wordt waarschijnlijk ingenomen door Mats Köhlert en Rami Kaib speelt dan in de basis op de linkbackpositie.
Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Noppert, Van Ewijk, Van Beek, Bochniewicsz, Van Aken, Kaib; Tahiri, Haye, Köhlert; Van Hooijdonk en Sarr.
Ole Tobiasen begint de wedstrijd op de tribune. Van Wonderen heeft ervoor gekozen om hem daar te laten zitten als assistent-trainer. "Je wilt graag dat je wedstrijdbegeleiding zo ingedeeld hebt dat je alles getackeld hebt. We hebben het tegen Excelsior zo geprobeerd. Ole kan ons dan van bovenaf met zijn visie feedback geven. "
Tobiasen vond dat volgens Van Wonderen wel jammer. "Hij mist dan wel de dynamiek op het veld en in de dug-out, dus hij vindt dat jammer. En dat snap ik ook wel. Het is ook geen straf of een degradatie, maar je wilt graag een ervaren trainer zoals Ole in alle rust vanaf boven de wedstrijd laten bekijken. "
Kees van Wonderen: "Ik verwacht wel dat we eens in zwaar weer terecht gaan komen"
Van Wonderen heeft zin in de start van het seizoen, maar is ook kritisch. Hij vindt dat er nog wel een schepje bij op moet en denkt dat Heerenveen het ook nog weleens moeilijk kan gaan krijgen. "Ik ben me wel heel erg bewust van de prille fase van het team waar we in zitten. Ik verwacht niet dat we even de ene na de andere wedstrijd gaan winnen."

"Wij moeten flink aan de bak"

Van Wonderen heeft ook bij Go Ahead Eagles gebouwd aan een team en dat kwam, vooral in zijn eerste jaar, na een paar maanden pas in vorm. Hij probeert dan ook de verwachtingen wat te temperen. "Er is een geraamte dat al stond, maar de stafsamenstelling is anders en ook in het team zijn wisselingen komen. Ik denk dat we ook nog weleens in zwaar weer terecht gaan. Er zullen nog een aantal fases komen waarin wij flink aan de bak moeten."