Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar winnen 169e PC

© Dijks Media
Het partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar heeft de 169ste editie van de PC op het Sjûkelân in Franeker gewonnen. In de finale waren ze met 5-5 6-4 te sterk voor Marten Bergsma, Hylke Bruinsma en Hendrik Kootstra.
Het was een spannende finale: beide parturen waren aardig aan elkaar gewaagd. Afwisselend pakten ze tot 3-3 de bordjes. Daarna slaagde het partuur van Bergsma erin om een gaatje te slaan: 5-3.
Bij 5-3 6-6 slaagde het partuur van Bergsma er niet in om de partij te eindigen en dus bleef het spannend. Even later werd het zelfs 5-5, en dus zou het aankomen op het laatste eerst. Dat was het moment voor Steenstra om toe te slaan. Het eindigde in 5-5 6-4. Steenstra, Hiemstra en Wassenaar vochten zich terug van een achterstand en pakten de kransen.
De laatste slag in de finale
Na afloop waren Steenstra, Hiemstra en Wassenaar euforisch. Voor Steenstra was het zijn eerste PC-overwinning. "Dit moest van ver komen, maar we pakken hem!

Doorzettingsvermogen

Hans Wassenaar was bijna emotioneel dat hij zijn maat Steenstra aan zijn eerste PC-titel kon helpen: "Hij verdient het gewoon. Hij kaatste vandaag ook hartstikke goed, maar het zat hem niet echt mee. Dan komt het op doorzettingsvermogen aan en dat hebben we vandaag laten zien."
Voor Wassenaar was het wel even spannend. Hij had erg last van zijn schouder. "Ik moet echt mijn fysio's bedanken. Ze hebben me erdoorheen geholpen. Vanmorgen zei ik nog tegen mijn vriendin dat het niet veel ging worden vandaag, zoveel last had ik nog. Maar hij was toch sterk genoeg vandaag."
Renze Hiemstra wijst op het bizarre wedstrijdverloop: "We worden op een schier onmogelijke achterstand gezet, maar toch verlaten we met de krans het veld. Dat is fantastisch."
Bij de verliezers overheerste de teleurstelling. "De hele wedstrijd sla ik goed op, maar op het beslissende moment ben ik er niet voor mijn maten", zegt Marten Bergsma.
"Als je drie keer de kans krijgt om te winnen, dat komt dit hard aan", stelt hij. "We zaten er lekker in, maar het gaat maar om twee, drie balletjes. Dat is het verschil tussen winnen en verliezen."

Fouten op het verkeerde moment

"We maken op het verkeerde moment fouten", concludeert zijn teamgenoot Hendrik Kootstra. "Het is gewoon jammer."
Kootstra vond dat zijn partuur verder goed kaatste: "We hadden een goed plan en we kaatsten goed. We stonden 6-2 voor met een kaats op de middenlijn, dat moet het gewoon klaar zijn, maar we pakken het niet."