Waarom het logisch is dat Cees Roozemond na dit seizoen stopt

Cees Roozemond © Orange Pictures
Cees Roozemond verlaat na vier jaar sportclub Heerenveen. "Logisch", zo vindt Heerenveen-verslaggever Roelof de Vries.
"Op verschillende kanalen hebben we al eerder gezegd dat dit eraan zat te komen", stelt De Vries. "Je kunt het het beste een soort van fluwelen revolutie noemen. In het stichtingsbestuur is een tijd geleden al wat verandering ingezet.
Toen Dennis Gijsman daar voorzitter werd, is er iets veranderd. Toen kwamen er al geluiden dat de Raad van Commissarissen ook zou veranderen en daarna ook de directie. Het is in die zin dus logisch dat dit gebeurt, omdat we die geluiden al hoorden.
Hoezo?
"Omdat ik denk dat Roozemond het vanaf het begin al niet goed gedaan heeft. De manier waarop hij directeur geworden is was al niet gezond. Hij heeft zichzelf eigenlijk benoemd. Daarnaast zijn er nog teveel losse eindjes."
Zoals?
"Het operationeel tekort is nog altijd te hoog. Met andere woorden: los van de transfergelden komt Heerenveen eigenlijk ieder jaar geld tekort. Onder de eerdere directeur Luuc Eisenga is dat opgelopen naar ruim zes miljoen.
Dat was onder toezicht van Roozemond, die eerst in het stichtingsbestuur zat en later in de Raad van Commissarissen. Daarna is de club er volgens Roozemond in geslaagd om dat terug te brengen naar ongeveer drie miljoen euro.
De vraag is echter of dat helemaal realistisch is. Er zitten vergoedingen in voor het omzetverlies door corona, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre dat wat te positief geschetst wordt door Roozemond."
De sfeer binnen de club is echt beter geworden.
Verslaggever Roelof de Vries
Het operationeel tekort is dus eigenlijk nog altijd te groot. Is dat het enige wat niet goed gaat?
"Nee. Het dossier Sportpark Skoatterwâld is nog altijd niet opgelost. Je zou kunnen zeggen: er zit schot in de zaak. Het trainingsveld wordt nu aangepakt, er komen nieuwe kunstgrasvelden, maar dat is het dan ook voor nu.
De huur van het stadion is bovendien nog altijd hoog. In het coronaseizoen 2020/2021 is de huur met bijna een ton verlaagd. Maar dat is tijdelijk. Een structurele oplossing is nog altijd niet gevonden en de relatie met de gemeente Heerenveen en Sportstad Heerenveen is er niet beter op geworden. Het scheelde zelfs niet veel of de partijen hadden tegenover elkaar gestaan voor de rechter."
Heeft Roozemond dan niets goed gedaan?
"Natuurlijk wel. Het is misschien wat abstract, maar de sfeer binnen de club is beter geworden. Eigenlijk was het een chaos sinds het vertrek van Yme Kuiper in 2010. En eigenlijk al sinds het vertrek van Riemer van der Velde in 2006.
Er was geen voorzitter die het echt lang volgehouden heeft en de sfeer was soms koud. Dat is nu veel beter. Er zijn best wat medewerkers ontevreden weggegaan bij de club, maar ondanks een reorganisatie, een lager spelersbudget en een aantal 'gedwongen' ontslagen heeft Roozemond veel mensen voor hem gewonnen."
Cees Roozemond in het Abe Lenstra Stadion bij de opkomst van de spelers © Orange Pictures
"Bovendien is de sfeer in het stadion ook goed. Natuurlijk heeft dat alles te maken met het spel en de sportieve prestaties en die waren de laatste maanden goed. Maar Roozemond ligt bij een groot deel van de supporters ook goed. De beleving in het stadion is beter geworden en dat heeft ook te maken met het beleid van de club en het verbeteren van het stadion. Ook het aantal seizoenkaarthouders neemt weer toe."
Hoe staat het met de sponsoren?
"Onder Roozemond is de club erin geslaagd met Ausnutria een goede partner als hoofdsponsor te krijgen. Het is niet helemaal duidelijk wat dat oplevert, maar het lijkt erop dat concurrenten als FC Groningen flink wat meer geld binnenhalen met de hoofdsponsor.
Het aantal sponsoren stijgt volgens commercieel manager Martin Koopman, maar wat de precieze cijfers zijn wil de club niet zeggen. Het aantal sponsoren zou nu weer boven de 500 liggen. Er is dus een toename, maar wat dat precies oplevert, zeggen ze niet."
De Raad van Commissarissen wordt volledig vernieuwd. Dennis Gijsman, Dwight Lodeweges en Martin van Dekken vervangen Egbert van Hes, Henny Groot Kormelink en Willem-Jan van Elsacker. Wat vind je daarvan?
"Wat dubbel. Veel mensen verwijten Roozemond dat hij zichzelf heeft aangesteld. Gijsman en Van Dekken zaten echter al in het stichtingsbestuur en komen nu in de RfC. Om nu te zeggen dat dat een slechte zaak is, gaat te ver.
Maar in het gewone bedrijfsleven is dit, volgens gangbare governance codes (een soort van gedragscode voor bedrijven), niet normaal. Maar goed, de voetbalwereld is een wereld op zichzelf."
Hoe zie je de toekomst voor je voor sc Heerenveen?
"Op zich wel positief. Ik denk dat het heel goed is dat Lodeweges binnengehaald is. Dat is gewoon een man met verstand van zaken. Iedereen die met heb samengewerkt heeft zal dat bevestigen. Ook over Dennis Gijsman hoor ik goede verhalen. Hij is directeur van een deurenfabrikant uit Grou. Wat ik hoor, is dat hij een doorpakker is. Ik ben dan ook benieuwd wat de volgende stap zal zijn."
Ja, want er moet een nieuwe voorzitter komen.
"Ja, en ik denk zelfs een nieuwe directie. Nu is Roozemond het enige directielid. Dat zou een nieuw directieteam kunnen worden. Of één directeur met een groter managementteam. Voordeel is dat je een manager vaak minder veel hoeft te betalen als een directeur. Het managementteam bestaat nu uit vier leden, maar dat kun je misschien uitbreiden. Zo krijg je een betere afspiegeling en misschien ook wat meer draagvlak.
Riemer van der Velde roept al jaren dat ze met een plan moeten komen. Er is wel een beleidsplan, maar ik vraag me af of dat nog up-to-date is. Het aantal sponsoren en vooral de inkomsten moeten omhoog, het stadion moet voller en het spel op het veld moet beter. Alleen zo kan de club weer omhoog kijken."