Remco Balk hoopt met een portie gif Cambuur aan handhaving te helpen

Remco Balk in zijn eerste wedstrijd voor SC Cambuur © Dijks Fotografie
Het eerste oefenduel van SC Cambuur vrijdag betekende het debuut van Remco Balk in het geel-blauw. De aanvaller speelde voor het eerst sinds drieënhalve maand weer een wedstrijd.
Balk is het enige nieuwe gezicht bij de Leeuwarders voor de wedstrijd tegen het Duitse SV Meppen, dat uitkomt in de derde Bundesliga. Silvester van der Water werd gepresenteerd, maar zat nog niet bij de wedstrijdselectie.
En dus zijn de supporters die naar Cornjum zijn gekomen, waar gespeeld werd, geïnteresseerd in Balk. Trainer Henk de Jong liet hem in de eerste helft op de linksbuitenpositie spelen. In de pauze bleef hij, net als meer spelers, achter in de kleedkamer.
De 21-jarige aanvaller is blij dat hij zich eindelijk weer heeft kunnen laten zien, zegt hij na afloop van het 2-2 gelijkspel. "Heel mooi om weer te voetballen, zeker voor Cambuur. Maar het was wel wennen natuurlijk, met andere spelers en bij een andere club."
We volgden Remco Balk in zijn eerste wedstrijd bij SC Cambuur
Balk kon nog niet veel bewerkstelligen. Hij had een schietkans die werd geblockt. De Duitse tegenstander speelde fel en dat ondervond hij aan den lijve. Al in de tweede helft kreeg hij een harde schop van een Meppen-verdediger.
Balk bleef even liggen. Dat deed denken aan de reputatie die hij in Groningen heeft. In de SportCast van Omrop Fryslân zei RTV Noord-verslaggever Stefan Bleeker recent dat ze Balk zien als de schwalbekoning. Dat weet de speler zelf ook. "Ja dat zeggen ze wel. Maar ik vind dat het niet klopt."
Ik vind mezelf geen schwalbekoning.
Remco Balk
In dit geval klopte het niet, want Balk werd echt hard geraakt. Hij heeft hier vaker mee te maken. "Het hoort bij mijn speelstijl. Ik ben gewoon soms sneller dan de tegenstander, dan moeten ze je hebben en schoppen ze je onderuit. Ik vind mezelf geen schwalbekoning."
Het is wel een speler die naar eigen zeggen met gif speelt. Het is een echt mannetje in het veld. Trainer Henk de Jong kwam daar vorig seizoen al achter. "Ik heb hem vorig jaar al eens gezien in een oefenwedstrijd tegen ons. Hij speelde toen tegen Alex Bangura. Die hadden oorlog met elkaar. Dat vind ik wel mooi."
Remco Balk © Dijks Fotografie
Op de training is De Jong hard met Balk aan de gang. Hij moet namelijk nog wennen aan de wijze van druk zetten, zo vertelt de Drachtster. "Hij is veel meer gewend om mee te rennen en verdedigen. Maar we willen ze graag voorop houden. Eigenlijk zijn ze iets te sociaal, waardoor ze hele grote afstanden naar de goal moeten afleggen. Daar zijn we mee bezig."
Balk hoopt komend seizoen een belangrijke rol te spelen bij de Leeuwarders. Dat kan zowel als links- en rechtsbuiten. "Ik wil handhaven met Cambuur en mezelf ontwikkelen. Ik wil veel goals maken en assists geven", zegt Balk. Vrijdag lukte dit niet. Cambuur speelde uiteindelijk met 2-2 tegen SV Meppen gelijk.