Dagboek van Dariia: "Ik moet doorgaan met het gewone leven"

© Omrop Fryslân
De wereld van de Oekrainese Dariia (18) staat op zijn kop. De studente uit Kiev moest vluchten. Na Beetsterzwaag woont ze nu in Gorredijk. Voor Omrop Fryslân doet ze verslag van haar leven. Dit is haar laatste dagboek: over de toekomst.
"Normaal gaat de tijd zo snel dat in niet eens mijn toekomst fatsoenlijk kan plannen. Daarom wil ik nu iets vertellen over mijn ideeën voor de toekomst.
Zoals ik in een eerder dagboek al eens vertelde, heb ik me bij sommige scholen aangemeld om hier te studeren. Ik heb gekozen voor de Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Ik heb besloten om me aan te melden voor opleidingen zoals Mediawetenschappen, International Development Management en International Business. Die lijken volgens mij het meeste op wat ik in Oekraïne studeerde: International Management. Bovendien ben ik er zeker van dat zulke opleidingen later bruikbaar zijn voor elk beroep dat ik interessant vind."
Dariia in Fryslân © Eigen foto
"Maar om zo ver te komen, moet ik eerst een IELTS-test halen, om te laten zien dat mijn Engels goed genoeg i. Zoiets is duur voor me, helemaal nu, nu ik niet even wat extra geld beschikbaar heb. Maar gelukkig kan ik de test in juli doen. Bovendien is die in Amsterdam, dus dan kan ik daar ook direct even rondkijken.
Verder heb ik wat problemen met mijn documenten. Ik ben kortgeleden 18 geworden en als Oekraïner moet je dan al het papierwerk aanpassen. Daarvoor moet ik waarschijnlijk naar Den Haag toe."
Gelukkig staat ons huis er nog.
Dariia haar geboortestad is de laatste dagen gebombardeerd
"De afgelopen dagen is mijn geboortestad gebombardeerd, het is dus een spannende tijd voor ons. Gelukkig staat ons huis er nog, net zoals het huis van mijn opa en oma. Ze zijn (nog) veilig en gezond, maar ze hebben het zwaar nu ze in de omgeving steeds het geluid van explosies horen.
Ik denk dat ik daarom ook minstens tot eind dit jaar in Nederland moet blijven, zodat mijn familie en ik veilig zijn. Ik bid altijd voor Oekraïne en ik hoop dat de hel, zoals die daar nu is, zo snel mogelijk voorbij is."
Dariia en haar ouders © Eigen foto
"Om het positief te bekijken: als ik hier straks kan studeren, is dat een mooie gelegenheid voor een nieuwe start in Nederland. Een diploma kan me helpen om bij te dragen aan een positieve toekomst voor de Nederlandse economie, maar ook om Oekraïne verder te ontwikkelen.
Iedere dag zeg ik tegen mezelf dat ik door moet gaan met het gewone leven en dat het prima is om bijvoorbeeld naar concerten te gaan, het naar mijn zin te hebben en te lachen. Ik ben er zeker van dat de oorlog snel voorbij zal zijn en dat alle mensen het leven weer kunnen opstarten.
Hiermee eindigt mijn dagboek voor Omrop Fryslân. Ik hoop dat ik met mijn verhalen een beetje heb kunnen laten zien hoe Oekraïners hier proberen te leven als vluchteling. Door te schrijven over alles wat ik de afgelopen maanden heb meegemaakt, voelde ik me meer ontspannen en niet bang om over mijn leven te vertellen.
Graag hoor ik van jullie wat jullie van mijn verhalen vonden!"