Nieuwe creatief directeur Irma Kort: "Volgend jaar 50% vrouwen op City Proms"

Hoboïste Irma Kort is sinds november creatief directeur van het muziekfestival City Proms. Ze heeft een hele muzikale carrière achter de rug en richt zich nu op muziek toegankelijk maken voor iedereen.
Irma groeide op in Veendam. Daar ging ze naar de muziekschool. Ze begon met het spelen van blokfluit. "De muziekschool heeft me heel veel mogelijkheden geboden."
Later stapte ze over op hobo. Ze raakte geïnspireerd door stukken als 'Peter en de Wolf' en 'Eriks wonderbaarlijke reis'. Haar muziekdocent stimuleerde haar om eens te kijken bij de vooropleiding van het conservatorium in Groningen. Later ging ze naar school in Den Haag.

Groningen

Tijdens haar studietijd in Groningen leerde Irma verschillende muziekstijlen kennen. Ze ging regelmatig naar jazz- en popconcerten. "Ik hou erg van de mix van stijlen. Zelf hou ik niet van improviseren."

Europa

Na haar studie werkte en woonde Kort op verschillende plekken in Europa "De Europese muziekcultuur heeft ontzettend veel te bieden."
Ze zat een tijd bij het BBC Symphony Orchestra in Londen. Daar speelde ze veel klassieke en soms ook moderne muziek. "Het was hard werken en we hadden drie weken vrij per jaar. Bovendien verdiende ik er te weinig om in Londen te kunnen wonen."
In de tijd van Londen werkte Irma ook nog in Nederland. "Ik werk graag hard."
In Noardewyn, op maandag tot en met vrijdag te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur, schenkt presentator Willem de Vries aandacht aan Friese popmuziek. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden er live optredens gegeven.
Al die tijd was Irma bezig met vernieuwing en kijken naar mogelijkheden voor de toekomst, wat muziekeducatie maar ook wat zelfontplooiïng betreft. In de coronaperiode deed ze een onderzoeksmaster in Den Haag. "Ik ben iemand die mezelf bezighoudt. Er is altijd wel iets nieuws te doen."

City Proms

Irma vervangt sinds afgelopen november Margot Hoiting als creatief directeur van City Proms. Het festival is de komende dagen in de binnenstad van Leeuwarden. "Het is een festival naar mijn hart. Ik voel me als een vis in het water."
De programmering van City Proms is voor 'elk wat wils' en er is veel ruimte voor diversiteit. Uiteindelijk wil Irma het nog diverser hebben. "Ik ga ervoor zorgen dat er volgend jaar 50% vrouwen op het podium staan. Ik wil dat er voor iedereen een goed voorbeeld is om inspiratie op te doen in de muziek."

De keuze van Irma

Artiest nummer
Shostakovich Symphony No. 8
David Bowie & Brian Eno Moss Garden
Marmoucha Orchestra Youmala