Gemeente Súdwest-Fryslân steunt boeren na 'emotioneel gesprek'

© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het college van de gemeente Súdwest-Fryslân wil zelf met boeren en natuurorganisaties uitvinden hoe de stikstofproblematiek moet worden aangepakt.
De boze boeren hadden afgelopen vrijdag een bijeenkomst met wethouders Henk de Boer en Bauke Dam. Daar maakten de boeren in een 'emotioneel gesprek' duidelijk dat ze de boodschap van het kabinet en de wijze van communiceren onbegrijpelijk vinden. Volgens de gemeente waren de boeren "zichtbaar aangedaan en van slag".

Een kans geven

Wethouder De Boer zegt in een reactie dat de gemeente met de boeren en natuurorganisaties om tafel wil en in gesprek wil blijven. Ook steunt het college de brief van de provincie Fryslân aan het kabinet, waarin de provincie zegt onaangenaam verrast te zijn door de plannen van het kabinet.
"Wij zullen in Den Haag het verhaal van onze boeren en hoe zij boeren nog beter moeten vertellen", zegt wethouder De Boer. "De boeren moeten de verantwoordelijkheid hebben om de omslag te maken en wij kunnen hun hierin begeleiden. We moeten de boeren een kans geven!"

'Niet zomaar laten gebeuren"

Wethouder Dam sluit zich hierbij aan: "Súdwest-Fryslân is qua oppervlakte de grootste gemeente van Nederland met het grootste buitengebied. Dit ontzettend vitale buitengebied is onderdeel van ons DNA. Dat wordt hierdoor geraakt en dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren."