Friese studente laat jongeren deze week blokken tussen de kunst

© Museum Heerenveen | Mandy Holwerda
Tentamenblokken tussen de kunst, dat kan tot en met vrijdag. Met de studentenpas mogen studenten studeren in Friese museumcafés en gratis een bezoek brengen aan de tentoonstellingen.
De actie geldt in Museum Heerenveen, het Jopie Huisman Museum en het Fries Museum. Dat deze week voor de actie is gekozen, komt omdat het de week voor de laatste toetsweek van het schooljaar is.

Afstudeerproject

Het gaat om een initiatief van Mandy Holwerda, zij is studente communicatie en multimedia design op NHL Stenden. Ze heeft de actie bedacht om meer jongeren tussen de 18 en 25 jaar in musea te krijgen.
Ik vind een museum zelf altijd leuk, maar ik zie niet veel leeftijdsgenoten.
Mandy Holwerda
Holwerda organiseert het als afstudeerproject. "Ik heb echt onderzoek gedaan naar de belangstelling van jongelui in de richting van musea. Ik vind een museum zelf altijd leuk, maar ik zie niet veel leeftijdsgenoten", zegt ze.
In het Jopie Huisman Museum in Workum © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Musea passen niet genoeg bij de leefwereld van de jeugd en jongeren voelen zich niet altijd even welkom, vertelt Holwerda. Dat terwijl er wel veel behoefte is aan studieplekken, want scholen zelf zitten vaak vol.
Museum Heerenveen © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Daarom bedacht Holwerda om die twee problemen te combineren: in drie Friese musea zijn studenten deze week welkom om te blokken in de museumcafés. "Die zijn speciaal voor haar ingericht. Er zijn stopcontacten en internet, zij kunnen er een kopje koffie drinken. En in de pauze kunnen ze gratis een bezoek brengen aan het museum."

Inspirerend en rustig

Holwerda hoopt de drempel tot een museumbezoek zo omlaag te brengen. "Een museum is vaak een inspirerende en rustige omgeving."
© Mandy Holwerda
De musea zelf waren nieuwsgierig en wilden wel meedoen aan de proef. "Ze doen er alles aan om meer jongeren te rijen. Zij vinden het leuk dat ik er iets voor bedacht heb, dus zij zijn heel enthousiast."
Mandy Holwerda