Meer eindexamens Fries dan afgelopen jaren: "De meeste woorden kende ik wel"

Leerlingen in 2019 die examen Fries doen © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Ondanks een paar "onduidelijk verwoorde" open vragen, wat het eindexamen Fries goed te doen. Dat zegt Marrit Bosch uit Franeker. Ze was een van de 156 eindexamenkandidaten Fries dit jaar.
Ook al klinkt 156 als een bescheiden aantal, toch is sprake van een opvallende groei in het aantal leerlingen dat eindexamen Fries doet. Zes jaar geleden waren het er nog 110 en in 2019 en 2020 deden respectievelijk 146 en 145 leerlingen het examen Fries.
Op het vmbo hebben dit jaar 66 leerlingen het eindexamen Fries gemaakt. Op de havo waren het er 55 en op het vwo 35. Een campagne van de provincie lijkt effectief te zijn.

Eindexamenleerlingen Fries

Jaar totaal vmbo havo vwo
2022 156 66 55 35
2021 129 72 35 22
2020 145 92 28 25
2019 121 71 27 23
2018 140 89 29 22
2017 110 73 18 19
Een van de scholen waar havo-leerlingen voor het eerst eindexamen konden doen in het Fries, is het Anna Maria van Schurman (AMS) in Franeker. Dat is mogelijk geworden door een subsidie van de provincie.
Afgelopen jaar is de provincie en campagne begonnen om meer leerlingen te inspireren om het Fries als examenvak te kiezen.

Voorzichtige pilot

Docent Fries Idske Bangma is ermee aan de slag gegaan op het AMS. "Na een voorzichtige pilot van de provincie zijn er twee kandidaten begonnen met het Fries. Een daarvan was heel enthousiast en die heeft nu eindexamen gedaan." De andere kandidaat stapte over naar het vwo en heeft daarom het Fries laten vallen.
Die ene leerlinge is Marrit Bosch. Met veel enthousiasme ging Bangma met haar aan de slag. "We hebben het gezellig gehad, maar ook gekeken naar wat Marrit wilde leren. Ze was nieuwsgierig naar de cultuur en naar het verbeteren van haar schrijfvaardigheid."

Volgend jaar meer

De komende jaren krijgt Bangma het drukker in de klas. "Volgend jaar zullen zes leerlingen examen doen, hoop ik. Die zitten nu in havo 4 en het ziet er goed uit." Het jaar daarna lijken er zelfs negen gegadigden te zijn.
Marrit vindt het grappig om als enige leerling in de klas te zitten. "Het is wel bijzonder om het zo te doen. Vorig jaar ben ik blijven zitten, maar omdat ik wel goede cijfers voor Fries had, kon ik dit jaar vervroegd examen doen."
Ze koos het vak Fries om haar schrijven te verbeteren en dat is gelukt, heeft ze het idee.

Examen ging goed

Marrit zelf heeft het gevoel dat het examen wel aardig is gegaan. "Er waren wel een paar open vragen die wat onduidelijk waren, maar de rest ging volgens mij wel goed. De meeste woorden kende ik wel."
Docent Bangma mag daar nog niets over zeggen. "Ik heb het nagekeken, nu gaat het naar de tweede corrector. Dat is altijd wel heel spannend voor docenten Fries. Vaak zijn het namelijk leerlingen die het Fries als extra vak doen, dus ze hebben dan een extra inspanning gedaan. Je hoopt dan heel erg dat zo iemand slaagt. Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen."