Dragmuzikant Jamila X zit geen moment stil: ze schopt heilige huisjes omver

Jamila X bracht vrijdag een nieuwe single uit: Pony Girl, een liefdesliedje voor en over dragqueen Katya Zamolodchikova. "Vroeger was ik echt een paardenmeisje, nu wil ik alleen nog maar op Katya rijden."
Jamila X is de artiestennaam van Jamila Faber. Ze groeide op in Harlingen, samen met haar oudere broer. Zelf luisterde ze graag naar de Spice Girls, maar ook de muzieksmaak van haar moeder en broer hadden invloed op haar. "Ik ben opgegroeid met een mix van Cher en gangsterrap."
In haar tienerjaren luisterde Jamila meer naar Punk. Ze kleedde zich ook alternatief. "Het begon met wijde broeken, maar dat vond ik al snel saai en ik ging opzoek naar iets wat meer weird was, ik was fan van Bjork."

'Hek van de dam'

Als kind speelde Jamila blokfluit en ze kreeg ook keyboardles. Ze schreef altijd al zelf liedjes en op haar dertiende kreeg ze een gitaar. "Toen was het hek van de dam, soms schreef ik wel vijf liedjes per dag, als je jezelf kan begeleiden kun je ook optreden."
In Noardewyn, op maandag tot en met vrijdag te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur, zet presentator Willem de Vries Friese popmuziek in de belangstelling. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden er live optredens gegeven.
Jamila heeft aan de Academie voor Popcultuur gestudeerd en daar leerde ze Esther de Jong kennen. Samen vormen ze het elektropopduo O kutjes.

'O kutjes'

''Het zou eenmalig zijn, maar het was leuk en daarom gingen we heel lang door. We schreven alleen liedjes over dingen die verkeerd gingen. Als er iets mis gaat zeg je vaak 'o kutjes'," legt Jamila uit.
Het kwam ook wel voort uit provocatie. "We waren altijd in schooluniformen met korte rokjes want op pornosites zijn veel gezochte termen schoolgirl of teen. Wij vonden het leuk om daar tegenaan te schoppen met zulke uniformen."

Dragqueens

Jamila kwam vrij laat in haar carrière in contact met drag. "Als ik het eerder had geweten dan was ik dat meteen gaan doen en had ik drag centraal gesteld tijdens mijn studie."
Via het tv-programma RuPaul's Drag Race werd ze steeds enthousiaster over het fenomeen drag. Ze was via een studiegenoot al eens in contact gekomen met drag, maar door het programma raakte ze steeds meer geobsedeerd: ze moest er meer van weten.
"Het is alsof je gaat daten en bij de eerste date denkt: oké, dit is een leuk persoon en op een moment ben je stapelverliefd en kun je niet meer zonder, zo ging het met mij en drag."
Jamila over hoe ze zelf muziek produceert
Jamila is vaak van stijl en naam veranderd. Dat hoort allemaal bij haar ontwikkeling, want ze staat geen moment stil. "Ik heb mijn artistieke identiteit als dragmuzikant helemaal ontdekt, drag is belangrijk en muziek is ook belangrijk. Nu kan ik doorgroeien."

Pony Girl

Bij dat groeien hoort ook haar nieuwe single Pony Girl, een liedje voor en over dragqueen Katya Zamolodchikova. "Vroeger was ik echt een paardenmeisje, maar nu wil ik alleen nog maar op Katya rijden."
Jamila produceerde het liedje voor tachtig procent zelf, de rest van de productie deed producent Wander Kars. "Hij heeft het naar een hoger niveau getild."
Ook het ontmoeten van haar idool Trixie Mattel, een andere populaire dragqueen, valt voor Jamila onder haar werk. "Ik heb haar mijn single gegeven, in een ringdoosje op een USB-stick. Nu hopen dat ze het gaat luisteren en gaat reageren."

L.A.

De toekomst ligt voor Jamila X niet in Fryslân. Ze wil op den duur graag naar Rotterdam of Amsterdam en nog liever naar L.A. "Maar dat heeft nu nog geen zin, ik heb mijn dochter Lola en die kan ik natuurlijk niet zomaar alleen thuis laten. Hier heeft Lola een opa en oma, zij passen graag en veel op."

DJ-Granny

In oktober gaat Jamila wel een maand naar L.A. om daar de studio in te gaan met andere artiesten en coaches en ook om op te treden. "Ik wil daar gewoon een goeie single of twee maken, en optreden. Ik ben een ambitieus kreng en ik wil groeien, ik heb geen dromen maar doelen en ik geef nooit op, al moet ik doorgaan tot ik 70 ben. Dan ben ik wel DJ-Granny."

De keuze fan Jamila

Artiest Nummer
Dolly Parton Backwoods Barbie
Chaka Khan ft Todrick Hall Fabulosity
Trixie Mattel C'mon Loretta