Nederland op het strafbankje bij Unesco vanwege mijnbouw Waddenzee

Unesco vindt niet dat er gas kan worden gewonnen onder de Waddenzee
Internationale organisaties zoals Unesco zijn er niet van overtuigd dat de plannen voor gaswinning bij Ternaard en de al bestaande zoutwinning onder het Wad geen kwaad kunnen voor de natuur.
De IUCN, een onafhankelijk adviseur van Unesco, heeft hierover een advies uitgebracht.
Wierum in de verte vanaf het Schoor © Remco de Vries
De Tweede Kamer had om dat advies gevraagd. In maart is dat advies bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij aangekomen, want dat moet een besluit nemen over de natuurvergunning voor de gaswinning bij Ternaard.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De brief van Unesco met het advies is duidelijk: "Op basis van de informatie die wij hebben gekregen, is het voor de IUCN niet mogelijk de conclusie te steunen dat het gaswinningsproject bij Ternaard geen invloed zal hebben op de buitengewone universele waarden van het gebied."
Een stormbal die gehesen wordt, zegt Frank Petersen (Waddenvereniging) over het Unesco-advies
Sterker nog: Unesco schrijft ook dat zij op de komende bijeenkomst van de 'World Heritage Committee' de mijnbouwactiviteiten onder het Wad zullen bespreken, omdat het een bedreiging kan vormen voor het werelderfgoedgebied.

In gevaar

Het is een eerste stap om de Waddenzee op een lijst te zetten met bedreigde werelderfgoedgebieden, zo laat de Waddenvereniging in een eerste reactie weten. Nederland stelt het besluit over de gaswinning bij Ternaard nu uit. Dat zou eerst voor de zomer vallen, maar wordt nu over de zomer heen getild.