Van Hooijdonk: "Laat AZ maar komen, wij zijn niet bang"

Vol vertrouwen gaat sc Heerenveen de play-offs in. AZ is donderdag en zondag de tegenstander in de eerste ronde. "We gaan de play-offs in om te winnen", zegt Sydney van Hooijdonk.
Van Hooijdonk is niet bang voor AZ:
De spits speelde een grote rol in de overwinning op Go Ahead Eagles, deze zondag. Het werd 3-1 en de van Bologna gehuurde Van Hooijdonk maakte de eerste twee goals. "Ik heb nu zes keer gescoord en een assist gegeven. Alles thuis, haha. Ik weet niet of het toeval is."
Het mooie voor Heerenveen is dat die andere spits, Amin Sarr, met name productief is in de uitwedstrijden. "Dat is een goede mix", lacht Van Hooijdonk. "Want de play-offs bestaan ook uit thuis- en uitwedstrijden."
Het gevoel bij Heerenveen kan niet beter op dit moment. Na de winterstop werd nog gesproken over degradatie. Met een paar nieuwe aanwinsten, onder wie Van Hooijdonk, werd de weg omhoog weer gevonden. "Dat is een echte teamprestatie. Het klinkt heel cliché, maar dat is het echt."
Dat is cruciaal geweest, een goede keuze van de trainer.
Sydney van Hooijdonk over het 5-3-2-systeem
Bepalend bij die omslag was de wijziging van het systeem. Een paar weken nadat Ole Tobiasen het overnam van Johnny Jansen, ging Heerenveen 5-3-2 spelen. "Dat is cruciaal geweest, een goede keuze van de trainer. In de thuiswedstrijd tegen Heracles klikte het ineens."
Om een plek in de play-offs af te dwingen, moest Heerenveen thuis winnen van Go Ahead Eagles en dan mocht NEC thuis niet winnen van Fortuna Sittard. Van Hooijdonk bleef tijdens de wedstrijd op de hoogte van de stand in Nijmegen. "Ik keek steeds op de schermen in het stadion. En nog voordat wij scoorden, zag ik dat het daar 1-0 stond."

Geen goede kopper

Niet veel later zorgde Van Hooijdonk met een kopgoal voor de 1-0. Na rust scoorde hij opnieuw. Terwijl hij niet echt een goede kopper is, vindt hij zelf. "Mijn vader kon beter koppen, ik ben sneller. Ik kan wel goed timen, zoals bij de 2-0. Dat was een geweldige actie van Thom Haye. Dan hoef ik 'm alleen maar binnen te knikken, dat ging goed."
En nu kan hij zich dus opmaken voor twee wedstrijden tegen AZ. "We hebben niets te verliezen. AZ zal direct de moeilijkste tegenstander zijn. Laat ze maar komen, wij zijn niet bang."

Tobiasen: nu ook laten zien in de grote wedstrijden

Trainer Ole Tobiasen heeft er ook wel zin in. "AZ is een heel goede tegenstander. Wij moeten het nu laten zien in de grotere wedstrijden. Niet zo lang geleden hebben we nog van AZ verloren."
Ole Tobiasen zag een Heerenveen zoals hij dat graag ziet:
Het wordt dus een hele kluif om die eerste ronde te overleven. "AZ heeft heel veel kwaliteit, ook individueel. We moeten echt maximaal presteren om een ronde verder te komen. Europees voetbal is voor AZ ook heel belangrijk."
De Deen is trots op wat zijn ploeg zondag heeft laten zien. "Ik zat vol trots op de bank. Het was een Heerenveen zoals ik dat graag zie: vooruit verdedigen, lef aan de bal, durven doordekken, Go Ahead dwingen tot fouten."
Het publiek ging erachter staan, helemaal toen NEC achter kwam. "Je hoorde een gejuich bij de supporters in het stadion. Dat gaf ons een bepaalde rust, want op dat moment wisten we dat we aan een goal genoeg zouden hebben."
De wedstrijd tegen Go Ahead was een van Heerenveens beste optredens onder Tobiasen. "Het is heel knap van de jongens. We wisten dat we goed voor de dag moesten komen. De 2-0 was heel bevrijdend. We hebben zelfvertrouwen opgebouwd, dat moeten we meenemen naar de play-offs."

Musaba van waarde

In de allerlaatste competitiewedstrijd van het seizoen maakte Anthony Musaba eindelijk zijn eerste goal voor Heerenveen. Het heeft even geduurd voor de snelle vleugelspeler. "Het is echt een opluchting, ik kan het niet eens beschrijven."
Musaba na zijn goal: "Ik wist niet eens wat ik deed"
Niet zo heel lang geleden had hij voor het eerst een assist, nu voor het eerst een goal. Dat is een opsteker voor de speler die zo graag beslissend wil zijn. "Mooi dat ik toch nog m'n doelpunt kan maken en gelukkig komen er nog wat wedstrijden aan. Hopelijk kunnen we tegen AZ opnieuw een goed resultaat boeken en ik hoop dat ik weer betrokken kan zijn."
De huurling van AS Monaco is blij met hoe het de laatste weken gaat. "Na de winterstop stonden we even vijftiende en werd er zelfs gesproken over degradatie. Nu hebben we een mooi toetje. We hebben laten zien dat we een ploeg zijn en goed kunnen voetballen."
Dat kwam er tegen Go Ahead Eagles helemaal uit. "We kregen ook nog de steun van de supporters, dan komen we beter in ons spel."

Noppert

In het Abe Lenstra Stadion was er zondag toch één chagrijnige Fries: Andries Noppert, de doelman van Go Ahead Eagles. "De passie en de strijd waren er niet. Wij speelden als jongetjes, zij als grote kerels. En zelf ging ik ook nog de fout in, dat is dan typerend."
Voor Noppert en Go Ahead Eagles zit het seizoen er daarom op. De grote vraag is nu waar de uit Joure afkomstige doelman komend seizoen onder de lat staat. Hij kan in ieder geval naar Cambuur en Heerenveen.
"Ik heb mijn keuze gemaakt. Maar ik zeg tegen iedereen: het is niet om mij om dat bekend te maken, dat is aan de club."
Heerenveen lijkt goede papieren te hebben: Noppert speelde daar al in de jeugd en hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het een droom zou zijn om terug te keren. "Heerenveen heeft iets speciaals. Maar ik zeg daarmee niet dat ik erheen ga."
Hij voelt zich in ieder geval vereerd dat er zoveel interesse is, want naast de twee Friese clubs zijn er nog veel meer die het wel in de Fries zien zitten. "Maar ik moet met twee voeten op de grond blijven staan. Ik volg mijn gevoel."