Grijze schoolpleinen omtoveren tot groentetuinen: "De natuur moet leven voor de kinderen"

Grijze tegels, saaie hekken en een paar borden, een schoolplein ziet er al gauw kleurloos uit. Het initiatief de Maand van de Schooltuin wil schoolpleinen daarom vergroenen. In Bornwird wordt de basisschool omgetoverd tot een klein natuurgebied.
De kinderen vinden het prachtig om te tuinieren:
Landelijk zijn er ruim 220 aanmeldingen binnengekomen voor deze eerst Maand van de Schooltuin. "Het is belangrijk dat kinderen in contact komen met de natuur", zegt docent Joanneke Romkema, terwijl ze over het schoolplein van CBS Bernewird in Bornwird loopt. In de hoek ligt een tuin van vijf bij vijf tussen alle tegels.
Het is nu nog allemaal onkruid, maar de komende maanden maken de kinderen er een kleurig geheel van. Ze zaaien en mogen zelf de bloemen uitkiezen. "We willen het grijze schoolplein vergroenen. De tegels moeten eruit en er komt een tuin in, want dan komt er leven op het plein. Zand, water en plantjes zijn belangrijk. Dat de kinderen zich bewust zijn van de natuur en dat ze onderdeel van de natuur zijn", zegt Romkema.
Kinderen aan het werk in de schooltuin © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"De kinderen mogen zelf kiezen welke plantjes ze erin zetten. Zo zien ze ook hoe dingen gaan groeien. We maken van het schoolplein een soort leslokaal. In oktober kunnen ze het zelf koken in de keuken." Volgens Romkema werkt dat goed voor de kinderen.
Ze eten meer dan wanneer het uit de winkel komt. "Kinderen weten dat ze zelf met hun eigen eten bezig zijn geweest. Dan proeven ze ook ineens een tomaat. Als je tomatensoep uit blik krijgt dan zegt het je niks, maar als het je eigen tomaatje is dan spreekt het tot de verbeelding. De natuur moet zo leven voor de kinderen."
Docente Joanneke Romkema over de schooltuin
De leerlingen zijn blij met het project. "Er komt hier straks veel leven", zegt Mariëlle uit groep 7. Ze is met twee klasgenootjes de tuin aan het opknappen. Ze heeft de keuze voor de planten al gemaakt. "Het worden zonnebloemen, want ik hou van die kleur. Het is een mooie bloem."
Zelfs een beetje regen houdt de kinderen niet tegen. "Ik vind regen juist wel mooi, want dan zit er wat leven in de planten en dat geeft ook weer kleur", zegt Jaap. "Ik heb veel met de natuur, want ik woon op een boerderij. Dus vind buiten zijn leuker dan binnen zitten."
De schooltuin in Bornwird © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
In oktober moet de tuin helemaal klaar zijn, zo is de planning. Intussen kunnen de kinderen al wat eten van de planten en groente, als ze dat willen. "Maar spruitjes hoef ik niet, hoor", zegt Djurre. "Die zijn vies."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de schooltuin