Cambuur ziek, zwak en misselijk: "De hele nacht overgeven en naar de wc"

Het waren omstandigheden die de trainers en spelers van Cambuur nog niet eerder hadden meegemaakt. Met een flink uitgedunde selectie door ziekte kwam Cambuur net tekort tegen Vitesse (1-0).
Erik Schouten: "De jongens die er waren, wilden gewoon spelen"
Zelfs in het veld was niet iedereen fit, zegt aanvoerder Schouten. "Er zijn nog twee of drie jongens met klachten die hebben gespeeld."
Andere spelers met klachten haakten zaterdagavond of zondagochtend af. "Het was heel raar. We gingen gisteren weg en 's avonds werden al jongens ziek. Vandaag waren er mensen met diarree, anderen moesten overgeven. Alles erop en eraan."
's Ochtends voor de wedstrijd gingen drie spelers naar huis. "En voor de wedstrijd is er iemand achtergebleven in de bus en in de warming-up viel Doke Schmidt nog uit."
It wie gjin ideale situaasje, mar we ha der it bêste fan makke.
Pieter Bos
Doelman Pieter Bos schrok zelfs van de situatie. "Bijna iedereen werd ziek. De hele nacht door moesten jongens naar de wc, of overgeven. Het was geen ideale situatie, maar we hebben er het beste van gemaakt."
Even hing nog boven de markt dat de wedstrijd zou worden afgelast. "Maar de jongens die er waren, wilden ook gewoon spelen", zegt Schouten. "Het was dan wel geen goede voorbereiding, maar de elf in het veld wilden gewoon winnen. En we hebben gestreden."

Op karakter

Die strijd zorgde ervoor dat Cambuur lang mocht hopen op een goed resultaat in Arnhem. Vlak voor rust kwam de thuisploeg wel op voorsprong, maar groter werd het verschil niet. "De energie was wat laag, maar we moesten het op karakter doen", zegt Schouten.
Pieter Bos keepte een goede wedstrijd voor Cambuur © Orange Pictures
Dat de Leeuwarders in de wedstrijd bleven, was voor een groot deel te danken aan de sterk spelende doelman Pieter Bos. "Hij keepte heel goed", zegt zijn aanvoerder.
Na de wedstrijd wilde Bos zelf niet te lang stilstaan bij zijn eigen optreden. "Ik denk dat ik een prima pot gekeept heb, maar we staan wel weer met lege handen. We staan op het veld om punten te pakken. Dat lukte vandaag niet en de afgelopen weken ook niet. Dat moet anders."
Pieter Bos: "We moeten een keer punten pakken"
Als Bos naar het grote plaatje kijkt, kan hij toch iets positiefs uit de wedstrijd halen. "Naar omstandigheden hebben we het redelijk gedaan. Er zit de laatste twee weken ook wat meer pit en agressiviteit in. Daarmee kunnen we vooruit."
Trainer Dennis Haar is het met hem eens. "Er stond een team, we hebben als groep gestreden. De resultaten vallen de laatste weken tegen, maar die gasten strijden wel. Tegen Go Ahead Eagles was het wat minder, maar over het algemeen valt er niets op aan te merken."
Trainer Dennis Haar ziet aanknopingspunten
De interim-trainer moet wel toegeven dat de ziektes ervoor zorgden dat Cambuur energie miste tegen Vitesse. "We misten voorin stootkracht om echt gevaarlijk te worden. Pieter Bos hield ons in de wedstrijd. Dan blijft de kans op de 1-1 bestaan."
Cambuur had het niet makkelijk, maar Haar wisselde aanvallend. Spits Milan Smit kwam erin voor controleur Jasper ter Heide. "We kunnen wel alleen maar tegen gaan houden, maar we merkten dat er ruimte ontstond. Dan maar op deze manier en hopen dat-ie valt."

Winnen van PSV?

Volgende week staan er geen eredivisiewedstrijden op het programma. Voor Cambuur komt dat wel even goed uit. Haar: "We hebben tijd om te herstellen. Dan moet er over twee weken tegen PSV weer een team staan dat voor de overwinning gaat."