Oekraïense kinderen in Langweer naar dorpsschool: "Ze kunnen hier gewoon naartoe lopen"

Basisschool 't Swannestee van Langweer geeft les aan zeven Oekraïense vluchtelingen. Ze zijn opgevangen in Langweer en krijgen op de dorpsschool les in onder andere Nederlands.
De kinderen beginnen het Nederlands langzamerhand onder de knie te krijgen:
Een Oekraïense vader die in Langweer zit met zijn kinderen, nam het initiatief op de school af te stappen. "Vorige week donderdag stond hier een man op de stoep en die vroeg hoe het hier zat met het onderwijs", zegt directeur Thijmen Krikke van OBS 't Swannestee. "Hij had een aantal kinderen dat hij graag naar school wilde. De man zei zelf al dat hij zich kan voorstellen dat het niet makkelijk te regelen is."
Krikke besloot te bellen met de gemeente Fryske Marren. "Die zei dat het ministerie er nog geen beleid voor had. Wij wilden ze heel graag opvangen op eigen initiatief. De man is hier met meerdere gezinnen langs geweest en toen hebben we zeven kinderen op school verwelkomd."
Directeur Thijmen Krikke van basisschool 't Swannestee © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
"Wij hebben vrijwilligers uit het dorp gevraagd of ze ons willen assisteren", zegt Krikke, "Dat zijn gepensioneerde juffen en meesters. Dat wilden ze wel en zo zijn we afgelopen woensdag met het onderwijs begonnen. De kinderen krijgen vandaag bijvoorbeeld topografie en Nederlandse les."

Veel steun

De vluchtelingen krijgen in en buiten de school om veel steun uit het dorp. Krikke: "Donderdagavond hadden we een bijeenkomst, daar kwamen 25 mensen op af. Het is hartverwarmend om te zien met welke ideeën mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan een boodschappenservice of autoritjes."
"Ik denk dat het ook komt uit het verleden. Tot dertig jaar geleden hebben we hier een asielzoekerscentrum gehad. Daar konden inwoners van Langweer op afkomen om te helpen. Mensen uit het dorp hebben tot op de dag van vandaag nog contact met die mensen. Het idee leeft heel erg dat we dat nu nog een keer kunnen doen", zegt Krikke.
De Oekraïense Sasha, Sophia en Nazar krijgen les in Langweer © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De school heeft lesmateriaal en spullen zoals potloden, boeken en speelgoed gekregen van onderwijsbedrijven en dorpsgenoten: "Ik vind dat ze zo dicht mogelijk bij hun opvangplek onderwijs moeten volgen ", zegt de directeur. "Ze kunnen hier gewoon heen lopen, vader en moeder brengen ze gewoon naar het hek toe.
's Middags worden de kinderen weer opgehaald. Net als in de thuissituatie, dat is heel belangrijk."
De school heeft een lokaal over waar kinderen in principe langere tijd les kunnen krijgen. Of dat mogelijk is, weet Krikke nog niet, maar hij hoopt het wel. "We moeten deze kinderen niet direct in een busje naar een school in bijvoorbeeld Balk sturen. Eerst maar even de rust hier op zo'n kleine school dichtbij. En wie weet blijven ze hier wel langer dan een paar dagen."
Oekraïense vluchtelingen komen langs op school © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Wat er ook gebeurt, volgens Krikke is het nu het belangrijkst dat de kinderen kunnen spelen met kinderen uit het dorp en even de zorgen kunnen vergeten. "Ik zie weer een lach op de gezichten van de kinderen. Als je dit ziet, doe het vooral ook in je eigen dorp als het mogelijk is. Vang de kinderen op. Want je ziet echt een grote grijns of een grote glimlach op het gezicht van deze kinderen. Laat ze lekker spelen, laat ze lekker genieten van haar mooie tijd die we ze hier op school kunnen geven. "

Geluid van bommen

Vader Najib Bakkali is erg dankbaar met alle steun uit het dorp. Naast school worden bijvoorbeeld ook een boodschappenservice en autootjes aangeboden. Volgens Bakkali kunnen ouders en kinderen hierdoor de akelige herinneringen even vergeten.
"Ze hoorden de geluiden van bommen en zo. We moesten vertellen dat het de bliksem was. De oudere kinderen weten wat er gebeurt. Maar de kleine kinderen, van 4, 5, 6 jaar, begrijpen niet dat er een oorlog is", vertelt Bakkali.
Kijk hieronder naar het volledige interview (in het Engels) met Bakkali:
Vader Najib Bakkali uit Oekraïne is blij met de steun: