Opvang Oekraïense vluchtelingen thuis valt zwaar; naar crisisopvang gebracht

Al zijn de bedoelingen goed, de opvang van Oekraïense vluchtelingen thuis valt mensen zwaar. De afgelopen dagen zijn bijna 30 vluchtelingen die bij particulieren sliepen, naar de crisisopvang in Heerenveen gebracht.
Opvang Oekraïense vluchtelingen thuis valt zwaar:
"Ik heb het idee dat mensen te makkelijk en te snel Oekraïners in huis nemen", zegt Sjoukje van der Horst van de noodopvang in de Hoekstra-sporthal in Heerenveen. "Er kwam deze week een groot gezin bij ons uit Oekraïne, met jonge kinderen en huisdieren. Dat valt niet mee om die thuis op te vangen. En dat is dus ook niet gelukt."
Crisisopvang in Heerenveen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De 30 mensen die naar Heerenveen zijn gebracht, zitten intussen in Hotel Appelscha. Ze hoefden niet in de sporthal te blijven. "En dat is precies de bedoeling van de crisisopvang. Om ze zo mogelijk naar een plek te brengen waar de vluchtelingen langer kunnen blijven", vertelt Van der Horst.

Bijkomen en registreren

De sporthal is bedoeld om even bij te komen van de vlucht, voor registratie en voor een medische controle. Mochten de vluchtelingen 's avonds laat aankomen in Heerenveen, dan staan er veldbedden klaar. In de Hoekstra-hal is plaats voor 200 vluchtelingen. Voor kinderen is een hoekje met speelgoed, voor huisdieren is een speciaal hoekje.
Sjoukje van der Horst
Voor huisdieren is er een speciale ruimte © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het is nu nog stil in de hal die de sportverenigingen met liefde tijdelijk hebben verlaten om mensen in nood te helpen. Er zijn nog bijna geen vluchtelingen.
"Maar dat gaat snel veranderen denk ik", zegt Marinus van der Velde, hij is operationeel leider voor Fryslân. De schatting is dat er meer dan 3 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en geweld in Oekraïne.
Bijna 2 miljoen daarvan zitten nog in Polen. Waarschijnlijk komen er steeds meer vluchtelingen onze kant op. "We hebben momenteel 200 plekken klaar en aanstaande vrijdag zijn dat er 1000."
De opvanglocatie in Heerenveen, in de Hoekstra Hal © Dennis Stoelwinder/GrootHeerenveen
Volgens Van der Velde doen alle 18 Friese gemeenten mee en wordt waarschijnlijk het doel van 2000 plekken in Fryslân gehaald. De opvang is anders geregeld dan in 2015 toen er ook een vluchtelingencrisis was en mensen voor langere tijd in een sporthal ondergebracht werden.

Goed onderdak

"Daar hebben we van geleerd, dan doen we niet nog een keer. We regelen nu goed onderdak, in hotels. jeugdherberg of iets dergelijks. Niet meer in een sporthal."
De crisisopvang in Heerenveen zal waarschijnlijk drie maanden open zijn. "Maar misschien wel langer. Je weet het nooit, de situatie is onzeker."
Marinus van der Velde