Buitenposter bus naar Oekraïne voor vluchtelingen: "We bereiden ons voor op verslagenheid"

Een dubbeldekker uit Buitenpost begint dinsdag met een rit naar de Oekraïense grens. Op de heenweg neemt de bus hulpmiddelen mee en op de terugreis wil de bus 87 vluchtelingen uit Oekraïne meenemen.
De bus staat klaar voor een speciale reis:
Het gaat om een initiatief van de 23-jarige Drachtster Ernst-Jan van Reenen. "We zagen het nieuws en ik zei tegen mijn vader: 'We moeten toch wat doen voor die mensen. Waarom gaan we er niet met een touringcar heen, zodat we mensen mee kunnen nemen?'"
Hij nam contact op met anderen en zo begon het balletje te rollen. Er is een inzamelingsactie opgezet om hulpmiddelen bij elkaar te krijgen. En een bus van Veenstra Reizen gaat die kant op.

87 vluchtelingen oppikken

"We rijden naar Medyka, aan de Pools-Oekraïense grens", legt Van Reenen uit. "We rijden de hele nacht door en hopen woensdagochtend aan te komen." Het is de bedoeling om bij de grens vluchtelingen op te pikken.
Initiatiefnemer Ernst-Jan van Reenen © Omrop Fryslan
"Er is plek voor 87 mensen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen mee te nemen." Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vluchtelingen naar de Jaarbeurs in Utrecht worden gebracht, omdat dat een centrale plek in Nederland is.
Ernst-Jan van Reenen vertelt over de actie
"Er hebben zich een hoop mensen aangemeld om opvang te regelen. Als alles meezit, komen de mensen vrijdagochtend aan in Utrecht. Dan worden ze verdeeld en krijgen ze hulp." Ook veel Friezen hebben zich aangemeld om opvang aan te bieden, vertelt Van Reenen. "Dat is wel heel mooi."
Vluchtelingen bij Oekraïne © Omrop Fryslan
Naast hulpmiddelen gaan er ook Oekraïense mensen mee. "Er is een vrouw die graag haar dochter wil ophalen uit Lviv. Wij hebben contact met mensen, maar het zal wel lastig worden om de grens over te gaan."
Chauffeur Rene Noordmans
Twee chauffeurs, die elkaar aflossen, besturen de bus. De tocht, van ruim 1.400 kilometer, is een andere reis dan de vakantiereizen die ze gewend zijn. "Maar het is een nobel doel", zegt één van de chauffeurs Rene Noordmans van Veenstra Reizen.
Het zal een andere rit worden dan dat hij gewend is. "Je bent een touringcarchauffeur en je maakt leuke trips met mensen die plezier hebben. Nu gaan we voor serieuze zaken weg."
Chauffeur Rene Noordmans © Omrop Fryslan
"Het is wat moreels, dat je dit doet. Klaar. Je krijgt de mogelijkheid, dan moet je het ook doen." Toch neemt ook bij Noordmans de spanning wel toe. "Wat treffen we aan? Zeg het maar. Het is wel beschermd gebied met NAVO-militairen. Het kan chaos zijn. Maar wij moeten er het beste van maken."
Ik ben een grote vent, maar het kan best zo zijn dat ik wel even een traantje moet laten.
Chauffeur Rene Noordmans
Noordmans zet zich wel schrap. "Ik denk dat wij wel een hoop verslagenheid zien. Ga maar bij jezelf te rade: vader blijft achter, moeder en kinderen worden de grens over gezet, waar gaan ze naartoe? Ik probeer maar neutraal te blijven, maar ik heb zelf ook kinderen en kleinkinderen. Ik ben een grote vent, maar het kan best zo zijn dat ik wel even een traantje moet laten."
Flechtlingen by Oekraïne © Omrop Fryslan
Het blijf waarschijnlijk niet bij één rit. "Als er veel vraag is, willen wij volgende week nog wel een keer op-en-neer, maar dan moeten we er wel zeker van zijn dat er genoeg plek is. Er gaat ook nog een transport heen", zegt Van Reenen.
We willen graag zoveel mogelijk voor deze mensen doen. We zien zoveel schrijnende beelden.
Ernst-Jan van Reenen
Van Reenen vertelt wat hem tot deze actie beweegt: "We hebben de smaak te pakken en willen graaf zoveel mogelijk voor deze mensen doen. We zien zoveel schrijnende beelden. Er wordt zelfs misgebruik gemaakt van mensen, vrouwen worden meegenomen en als sekswerker gebruikt. Dat is schandalig. Wij willen mensen opvangen."
Stel jij je huis ook beschikbaar om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen of ken je iemand die dit doet, dan zijn wij benieuwd naar jouw verhaal. Laat het ons weten door een mail te sturen naar redaksje@omropfryslan.nl.