Fries in Lviv ziet oorlog dichterbij komen: "De situatie is gespannen"

De inval van het Russische legen in Oekraïne is intussen vijf dagen oud. Willem Nammensma woont in het relatief veilige Lviv, maar ziet de oorlog wel dichterbij komen.
Willem Nammensma in Oekraïne © Eigen foto
Nammensma werkt voor een landbouwbedrijf in Oekraïne. Ze telen onder andere graan, mais, zonnebloemen, soja en aardappelen. Collega's waren afgelopen week al getuige van een Russische droneaanval op een militaire radiopost. Zaterdag ging het luchtalarm meerdere keren af en intussen staat Lviv vol met roadblocks.
"De situatie is gespannen", vertelt hij. "Voor de veiligheid zijn betonnen blokkades bij alle toegangswegen geplaatst met ijzeren kruizen erop. Militairen controleren mensen die er langs willen."
Het geeft een heel vreemd gevoel van veiligheid.
Willem Nammensma over de betonnen blokkades
Het doel is om saboteurs buiten te houden. "Zondag is hier bijvoorbeeld een busje met Wit-Russen aangehouden. Die konden niet vertellen waarom ze hier waren. Om te voorkomen dat hier pro-Russische mensen komen om de boel te provoceren, hebben ze nu deze blokkades opgezet. Het geeft een heel vreemd gevoel van veiligheid."
De roadblocks in Lviv © Willem Nammensma
Lviv is een grote stad in het westen van Oekraïne. De strijd speelt zich nu met name af in het oostelijke deel van Oekraïne. "Daar heeft Poetin nu de focus op", zegt Nammensma. "Dat geldt daarom ook voor de Oekraïense militaire macht. Maar voor hetzelfde geld lukt het Poetin niet in het Oosten, dan veroorzaak hij misschien commotie op andere plekken, zodat het Oekraïense leger zich ook meer moet verspreiden."
Nammensma in de schuilkelder terwijl het luchtalarm te horen is:
Poetin drijft nu ook met kernwapens. Nammensma denkt dat de rest van Europa daar nog nerveuzer van wordt dan Oekraïne zelf. "Maar je moet er niet aan denken! Hij begint nu wel heel vreemd te dreigen. En tussen wat hij nu inzet en nucleaire wapens zit nog heel veel."
Maandag viel Poetin de oostelijke stad Charkov aan, dat is de tweede stad van het land. Oekraïne meldt tientallen doden. "Hij wordt nu echt een oorlogsmisdadiger. Regel nummer een van oorlog is dat het tussen soldaten en militaire machten gaat. Maar zulke wapens maken geen onderscheid meer tussen burgers en soldaten."
De schappen in de supermarkt in Lviv zijn grotendeels leeg © Willem Nammensma
Daarom is de spanning er dus ook in Lviv. Dat geldt ook voor Nammensma, die het liefst 'gewoon' aan het werk is. "De rustige dagen zijn de slechtste dagen. Dan ben je de hele tijd het nieuws aan het lezen. Maar zondag was ik lekker aan het werk."
En werk is er wel. "Het ministerie kwam met de oproep om direct aardappelen klaar te zetten om in te laden. De vrachtwagens die ze moesten vervoeren, waren er ook al vrij snel. Drie gigantisch dappere vrachtwagenchauffeurs hebben de aardappelen tot vlak voor Kiev gebracht. Daar wordt het dan overgeladen en gaat het met een konvooi de stad in. Zo'n reis is heel spannend, ik heb veel respect voor die mensen."
Willem Nammensma heeft nog altijd de rugzak in de auto liggen, voor als hij wil vluchten
De strijdbaarheid en motivatie is groot, merkt Nammensma. Mensen willen graag iets doen. "De mensen waren hier in het weekend ook vrij van het werk, dus dan gaan ze de straat op om de dorpen en steden veilig te maken met bijvoorbeeld bandenstapels en zandzakken. Dat zorgt ervoor dat inkomend verkeer het moeilijker heeft."
Het geeft een gevoel van 'samenhorigheid' in zware tijden. In Oekraïne voelen ze de steun uit Europa ook, helemaal na grote steunbijeenkomsten in Amsterdam, Groningen en Berlijn. "Dat motiveert de mensen hier ook om door te zetten."
Nammensma is een doneeractie gestart om geld in te zamelen voor getroffenen van de oorlog in Oekraïne.