Jopie's kathedraal is weer open voor publiek

Het Jopie Huisman Museum in Workum gaat vrijdag weer open voor het publiek. Het is de afgelopen weken verbouwd. De zalen zijn daarbij opnieuw ingericht.
Jopie Huisman Museum weer open:
De ramen van de schuifdeuren zijn nog vies. Schoonmaken mag nog niet, want de randen zijn net gekit. In de winkel zijn de vrijwilligers druk bezig de voorraden aan te vullen en even verderop moet de houten vloer nog worden gepoetst. Het zijn de laatste klusjes die nog moeten worden gedaan voordat het vandaag weer open kan.

Museum als kathedraal

Er is hard gewerkt om het oorspronkelijke idee van het museum weer goed naar voren te brengen, zegt directeur Peter Miedema. "Jopie wilde een kathedraal voor zijn kunst. Dat aspect komt is na deze verbouwing nog beter zichtbaar."
De architecten hebben bij het ontwerp van het gebouw daar al rekening mee gehouden. Zo zijn er zijbeuken en hangen er onder het plafond bogen van cortenstaal. "Dat verwijst naar Jopie zijn verleden als oud-ijzerhandelaar en dat gevoel van die kerk wilden we eigenlijk weer terug halen in de verbouwing die we nu achter de rug hebben."
Het Jopie Huisman Museum in Workum © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
De verschillende zalen zijn ook aangepakt. Er wordt nu gewerkt met de thema's uit Jopie Huisman zijn werk. Miedema: "Natuur, mededogen en duurzaamheid. Hij hield van de natuur. Was daar heel filosofisch over."
Huisman was ook gek op afgedankte spullen. "Die schilderde hij prachtig. Hij kon iets simpels eeuwigheidswaarde geven", zegt Miedema. Maar ook bij de portretten. "Ja, bij mededogen zie je dat hij hield van mensen. Hij gaf ze de eer die ze verdienden. Hij zag ze en dat hopen we nu ook beter te kunnen laten zien."
Het Jopie Huisman Museum © Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
De verbouwing was niet gratis. Met behulp van de vrienden, de gemeente Súdwest-Fryslân, een Jopie verzamelaar en verschillende fondsen is het geld bij elkaar gebracht. Het gaat om zo'n 4 ton. Miedema: "Ik ben daar echt dankbaar voor. We krijgen verder geen steun dus moeten zelf op zoek."