Een bijzonder huwelijk in De Klomp in Leeuwarden: "Ik ben altijd positief gebleven"
Het was een bijzondere bijeenkomst in De Klomp in Leeuwarden, het netwerkcentrum voor mensen met een kleine portemonnee. Op 2 februari stapten Sigrid en Arie in het centrum in het huwelijksbootje.

De Klomp is het gebouw waar het Netwerk Centrum Leeuwarden gevestigd is. Sigrid werkt als vrijwilliger bij De Klomp. Ooit kwam zij er zelf als cliënt van de kledingbank. Omdat ze geen geld had, kwam ze bij het netwerkcentrum terecht voor hulp.
Nu helpt ze zelf andere mensen die problemen hebben. Omdat ze zoveel aan de mensen van De Klomp heeft gehad, wilde ze daar heel graag aan haar grote nieuwe liefde Arie het jawoord geven.

Voor het programma Buro de Vries volgen wij de mensen van De Klomp met hun levensverhalen en de activiteiten die er zijn. Een huwelijk kan daarin niet gemist worden.
Problemen na verlies
Sigrid verloor acht jaar geleden haar man. Daarna ontstonden er financiële problemen omdat het negen maanden duurde voordat de ambtenaren hadden uitgezocht of Sigrid wel recht had op een uitkering en op welke uitkering dan.
Al die tijd had ze geen inkomen en daardoor raakte ze in de schulden. Een moeilijke tijd voor haar. Ze had geen geld en voelde zich eenzaam. Met hulp van vrienden en ouders bleef ze overeind, en met hulp van De Klomp. Daar kon ze bijvoorbeeld gratis kleren krijgen.

In de schuldsanering moest ze de eerste drie jaar leven van 25 euro per week. Daarna kreeg ze 50 euro per week om van te leven. Uiteindelijk kwam ze eruit en toen besloot ze dat ze graag zelf wilde helpen in De Klomp. Nu werkt ze er als vrijwilliger en vangt ze mensen op die dezelfde problemen hebben als dat zij eerder had. Ze heeft het erg naar haar zin.
"Het was moeilijk om van 25 euro te leven. Ik had ook nooit zin in een verjaardag, want ik kon niets kopen. Leuke dingen kunnen niet als je zo weinig geld hebt. Dat geeft eenzaamheid", zegt Sigrid.
Arie ontmoette
Maar alleen is maar alleen. Daarom stapte ze na lang twijfelen op de datingmarkt. De twijfel zat vooral in zichzelf. Sigrid zit in een rolstoel en dacht eigenlijk geen kans te maken. "Wie zit er nu te wachten op een vrouw in een rolstoel?"
Maar toch probeerde ze het, en daar was Arie. Na een paar weken appen en bellen besloten ze af te spreken. Meteen was er een klik. Voor Arie en Sigrid brak een prachtig jaar aan, ondanks de coronacrisis.
De rolstoel is voor Arie geen enkel probleem. "Ik zie geen vrouw in een rolstoel. Ik zie gewoon een prachtige vrouw. En het is ook handig. Ik kan de boodschappen er mooi aan ophangen. En deze vrouw kan zoveel."

Ze durfden het aan om in het huwelijksbootje te stappen, op weg naar een mooie toekomst samen.
Betaald werk
Voor Sigrid en Arie komen er mooie tijden, hopen ze. Al zou Sigrid graag een betaalde baan hebben. Het werk dat zij vrijwillig doet bij de Klomp vindt ze heel mooi, maar ze ziet eigenlijk niet het verschil met een betaalde baan. "Ik ben altijd positief gebleven en heb altijd gedacht dat ik er weer uit zou komen."
Sigrid heeft nog wel een boodschap voor de politiek. "Luister naar de mensen die in deze situatie zitten. Of nog beter: ruil eens een keer een maand en ervaar hoe het leven is met zo weinig geld."
Bij de huwelijksvoltrekking in De Klomp:
De Klomp bestaat voornamelijk uit vrijwilligers. Uit alle hoeken van de gemeenschap. 'Ervaringsdeskundigen', zoals Sigrid, maar ook mensen uit andere situaties helpen mensen op verschillende fronten. Mensen kunnen cursussen doen, kleren halen maar ook naar de kapper.
Senan Hubanic, de coördinator van het netwerkcentrum noemt De Klomp altijd 'de talentenfabriek'.
De komende tijd komen meerdere talenten uit De Klomp aan het woord. In het radioprogramma Buro de Vries, op zondagochtend om 11.00 uur bij Omrop Fryslân.