Miljoenenjacht Galactica na hindernissen aangekomen in Harlingen

Het luxe jacht Galactica dat al dagen onderweg is met vele hindernissen, is aangekomen in de haven van Harlingen. Het jacht van 100 miljoen euro wordt bij scheepswerf Icon Yachts gereed gemaakt voor de vaart.
Galactica oankaam yn Harns
Om kwart voor vijf kwam het schip eindelijk aan in de Harlinger haven. Zaterdag vertrok het jacht uit Oss. Tot twee keer toe kon niet onder een brug door vanwege het hoge waterpweil in de Maas. Eerst ging het mis bij de spoorbrug van Hedel in Gelderland en later paste het jacht niet onder de brug door bij Heusden in Brabant.
Het schip van 80 meter lang en 14 meter breed moest wachten op lager water. Dinsdagavond kon het uiteindelijk verder en bereikte het via de Noordzee en de Waddenzee zijn bestemming in Harlingen. Wie de eigenaar van het schip is, is niet bekend gemaakt.
Martijn van Sambeek, projectleider van Heesen jachtbouw uit Oss, vertelt dat er twee 20.000 kilo zware masten van het schip moesten worden afgebroken voor de tocht. Die zijn apart vervoerd met een ponton.
Het superjacht blijft zo'n vier weken in Harlingen liggen en daarna kan er pas een proefvaart mee worden gemaakt. Heesen stuurt ook nog zo'n 50 tot 60 mensen naar Harlingen om verder te werken aan het schip.
Martijn van Sambeek, projectleider van Heesen jachtbouw