Directeur SC Cambuur: "Het supportersgeweld in Nijmegen is niet normaal"

Voetbalclubs en de KNVB nemen maatregelen als supporters zich niet beter gedragen. Volgens algemeen directeur Ard de Graaf heeft SC Cambuur daar geen last van, maar de club hoopt wel een statement te maken. "Het supportersgeweld in Nijmegen zondag is niet normaal."
Ard de Graaf © Orange Pictures
In Nijmegen ontstonden zondag grote rellen bij de derby NEC - Vitesse. De Graaf benadrukt dat Cambuur weinig last heeft van dit soort excessen. "We hebben wel wat kleine incidenten gehad met biergooien, maar verder hangt er een hele positieve sfeer in het Cambuurstadion. Maar we kunnen niet ontkennen dat er elders dingen gebeurd zijn die we niet willen. We trekken daarin samen op, want wat vandaag bij de ene club gebeurt kan morgen bij een andere club gebeuren."

Uitgelatenheid

In de eerste weken van het voetbalseizoen ligt het aantal incidenten met voetbalsupporters veel hoger dan normaal. De Graaf denkt dat de lange afwezigheid van voetbal in de lockdowns wel eens een verklaring kan zijn voor de toename aan supportersgeweld. "Nu lopen de stadions weer vol, dan kan er enige uitgelatenheid zijn die ook de verkeerde kant op kan slaan."

Biergooierij

Supporters van uitspelende clubs moeten zich nu laten registreren. Wanneer er wat op het veld wordt gegooid, kan er een boete volgen. "Ik weet niet of het helpt, maar je zal ergens mee moeten starten om het uit te bannen. Registratie van uitsupporters doen wij zelf al jaren. Biergooien is wel een fenomeen dat helaas veel voorkomt op dit moment. Spelers worden bij een corner met bier ondergegooid, dat is natuurlijk niet lekker. Dat moet gewoon stoppen."
Algemeen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur
Daar heeft Cambuur zelf actie in ondernomen. "We hebben er aan het begin van het seizoen opmerkingen over gemaakt en gezegd: jongens, doe dat niet meer. Ten zagen we dat het meteen afnam. Ik hoop dat dit in andere stadions ook gebeurt."

Gemeenschappelijk optrekken

De KNVB heeft met vertegenwoordigers van clubs uit de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie bijeen gezeten om er over te praten. In uiterste gevallen zijn er geen uitsupporters meer welkom, maar De Graaf hoopt dat het nooit zo ver hoeft te komen. "Er horen supporters van beide ploegen bij te zijn. Er hoort ook een gezonde rivaliteit bij, maar het moet wel normaal blijven. Wat er in Nijmegen gebeurde is niet normaal. Daarom staan we ook gezamenlijk op, we willen graag blijven voetballen."