544 namen op drie glazen zuilen: Leeuwarden heeft een Holocaust-monument

Naast de Joodse school in Leeuwarden is donderdag een namenmonument onthuld, voor alle 544 Joodse inwoners van de stad die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
In 1940 telde de Joodse gemeente in Leeuwarden nog bijna 700 leden. Van hen bleven er niet veel over. De namen van de slachtoffers staan op drie glazen zuilen. Het monument is onthuld door de 94-jarige Benno Troostwijk. Ook de namen van zijn vader Cosman en zus Hendrina Julia staan op de zuilen. Zij zijn in november 1942 vergast in Auschwitz. Troostwijk heeft veel slachtoffers nog persoonlijk gekend.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Opperrabbijn Binjomin Jacobs waarschuwde in een toespraak voor het antisemitisme van heden ten dage. Ook zei hij het belangrijk te vinden dat er op de Leeuwarder scholen aandacht is voor de oorlog. Leerlingen van het Beyers Naudé Gymnasium lazen verhalen voor van families in oorlogstijd.

Eindelijk

Burgemeester Sybrand Buma vond het mooi dat het monument er 'eindelijk' is. "Dit is wat er kan gebeuren als mensen worden buitengesloten. Vrijheid is groot goed", zo zei hij.
Het initiatief komt bij Jorrit Volkers (van Bevrijdingsfestival Fryslân) en journalist Auke Zeldenrust (van theatervoorstelling De Joodse Bruiloft) vandaan.
Een reportage van Larissa Lokenberg van LEO Middelsé