Verkooptentoonstelling met werk van Jentsje Popma levert 75.000 euro op

Een verkooptentoonstelling met zo'n 70 werken van beeldend kunstenaar Jentsje Popma dit weekeinde in Jorwert heeft zo'n 75.000 euro opgeleverd. Het geld is bedoeld voor de realisatie van stichting Nijkleaster.
Ferkeaptentoanstelling mei wurk fan Jentsje Popma smyt 75.000 euro op
Te koop waren schilderijen van landschappen en portretten, keramische koppen en reliëfs, glas-in-loodramen en tekeningen van Popma, die onlangs zijn 100ste verjaardag mocht vieren.
Het was op beide dagen heel druk. Bestjuurslid Jan Henk Hamoen wist eigenlijk niet wat hem overkwam. "Zaterdag was het heel druk en zondag ook weer." Zaterdag zijn zo'n 35 werken verkocht en zondagmiddag ook nog eens een aantal werken met prijzen tussen 500 en 3.500 euro. "Van tevoren had ik gedacht dat we voor 50.000 euro zouden verkopen, maar nu denk ik dat we de 75.000 wel halen. Echt ongelooflijk."
Werk van Jentsje Popma op de verkooptentoonstelling © Omrop Fryslân
Voor Nijkleaster is ruim 2 miljoen nodig, maar al met al heeft Popma daar tussen de twee en drie ton aan bijgedragen met eerdere verkooptentoonstellingen. "We maken een diepe buiging voor hem. In het klooster komt uiteraard ook een Popma-hoekje en we hebben een aantal bijzondere werken bewaard die we als herinnering gaan ophangen. We zijn hem enorm dankbaar voor zijn genereuze gebaar."
Op het erf van een monumentale boerderij in de landerijen tussen Jorwert, Hilaard, Jellum-Bears en Weidum wordt het nieuwe klooster ontwikkeld.
Jan Henk Hamoen