Meer boeren kiezen voor het ecologisch 'hekkelen' van sloten

Om de planten te behouden en de kikkers en vissen niet op te zuigen, kiezen langzamerhand steeds meer boeren ervoor om de sloten op een ecologische manier schoon te maken. Een boerensloot wordt gewoonweg gehekkeld met een zogenoemde 'meankoer', maar daarbij gaat een hoop biodiversiteit verloren.
zo wordt een sloot ecologisch verantwoord gehekkeld:
Durk Breeuwsma wordt door boeren ingehuurd om sloten ecologisch te hekkelen. "Er moet genoeg water in de sloten staan. Op die manier kan ik bagger over het land spuiten zonder dat ik de dieren plaag", aldus Breeuwsma.
© Omrop Fryslân
Hij gebruikt een speciale pomp om de bagger op te zuigen en tegelijkertijd over het land te spuiten. Als de sloot breed en diep genoeg is, kunnen vissen en kikkers wegzwemmen. Ook kan de bagger dan secuur om de planten heen worden opgezogen. Zo hebben de dieren de ruimte om nakomelingen te krijgen en kunnen de planten groeien.

Biodiversiteit

Door de sloten te hekkelen en de bagger op één kant van de sloot te leggen, is volgens Breeuwsma het water wel schoon, maar zijn de kikkers en vissen wel kwetsbaarder voor vogels die ze willen opeten en gaan planten sneller kapot.

Het juiste moment

Het ecologisch hekkelen van sloten kan het beste wanneer het land gemaaid, begraasd of bemest is, zegt Breeuwsma. Hij begint meestal in mei en maakt tot eind oktober sloten schoon.
Meer biodiversiteit maken gaat langzaam, maar Breeuwsma vindt het fijn om een bijdrage te leveren aan een grotere diversiteit van planten, vogels, vissen en insecten in de Friese weilanden.