Een stoplicht op kwelder bij Westhoek: Mag dat in Natura 2000-gebied?

De FNP in Provinciale Staten heeft schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over het stoplicht dat de Vogelbescherming op de kwelders bij Westhoek wil plaatsen. "Zijn ze nou helemaal gek geworden?", luidt de eerste reactie van woordvoerder Veenstra van de fractie.
Bezoekers Westhoek zoeken een plekje voor hun klapstoeltsjes © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het verkeerslicht achter de dijk op de kwelder van Het Bildt zou een proef zijn van de Vogelbescherming. Slaat die aan, dan komen er mogelijk meer van dergelijke stoplichten in open plattelandsgebieden. Bij Westhoek zou het stoplicht moeten zorgen voor minder mensen tegelijkertijd op de kwelder. De natuur zou daardoor minder verstoord raken.

Natura 2000-gebied

De partij wil nu van het provinciebestuur weten of de provincie over deze kwestie contact heeft gehad heeft met de Vogelbescherming en met de gemeente Waadhoeke. En kan dat zomaar, vraagt de partij zich af, een stoplicht plaatsen in Natura 2000-gebied? Want daar gelden immers strenge regels.
Volgens de partij geeft een stoplicht op deze plek een verkeerd signaal af. Je moet het niet 'zakelijk verbieden', maar de mensen meer leren over de functie van rust voor vogels in het gebied.
De provincie moet met de Vogelbescherming praten en met alternatieven komen, mogelijk in samenwerking met de gemeente Waadhoeke, vindt de partij.