Johan Talsma verlaat FVD: "Forumland is een Teletubbieland"

Johan Talsma uit Dokkum stapt uit Forum voor Democratie. In Noardeast-Fryslân zit Talsma uit naam van de ELP (Eerste Lokale Partij) in de raad, maar sinds 2016 was Talsma landelijk aangesloten bij Thierry Baudet. "Op een geven moment houdt het een keer op", zegt Talsma. Hij kan zich niet meer vinden in de ideeën van Baudet.
© Omrop Fryslân, René Koster
Talsma heeft met Baudet gesproken over de koers van de partij. "Ik heb vorige week nog met Baudet en een ander bestuurslid in Den Haag op een terras gezeten. Ik wilde Baudet graag vragen naar zijn kant van het verhaal", geeft Talsma aan.

Niet achter breuk en poster

Hij wijst op de breuk tussen Forum en de eerdere Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders. "Het was stof tot nadenken. Ik heb geen overhaaste conclusies getrokken over wat ze intern hebben gedaan. Maar het was de zoveelste keer. Het zijn de spreekwoordelijke laatste druppels."
Johan Talsma uit Dokkum
Talsma wijst ook op de poster die op sociale media te zien was, waarbij het verband gelegd wordt tussen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het kabinet. "Daar sta ik niet achter."
Wat Baudet wil met Forumland, daar kan ik niet achter staan. Het zou hetzelfde zijn als Teletubbieland.
Johan Talsma
Kortgeleden zei Baudet dat hij nadacht over een eigen 'Forumland' met eigen mediakanalen, een cryptomunt, ziekenhuizen en een school.
Een soort aparte pijler voor FvD-leden, binnen de bestaande gemeenschap. "Ik houd wel van filosofisch denken, maar wat Baudet met Forumland wil, kan ik niet achter staan. Het zou hetzelfde zijn als Teletubbieland. Het is niet meer de ledenpartij die het in het begin was", zegt Talsma.
Volgens hem zijn de 'echte ondernemers' niet meer bij de partij. "Je kunt het ook positief bekijken. Iedereen die zich afsplitst, gaat niet naar links toe", zegt Talsma over de dissidenten.

Wil je dit nog langer?

Het opstappen doet volgens Talsma wel een beetje pijn. "Want het is wel mijn partij geweest. Inhoudelijk sta ik er ook nog tweehonderd procent achter. Alleen zijn er bepaalde uitspraken waar ik mij niet in kan vinden. Dan moet je op een geven moment denken: wil je dit nog langer? Ik heb niks tegen de persoon Thierry Baudet. Maar hij heeft andere gedachten en neemt een andere afslag."

Focus op de ELP

Talsma gaat zich nu weer volledig richten op ELP Noardeast-Fryslân. "We hebben in de gemeente een leuke partij opgericht met mensen uit alle lagen. Het is nu weer focus op de eigen partij."