Tekort aan bouwmateriaal: "Mensen komen vanuit het hele land voor hout"

De voorraad bouwmaterialen wordt steeds kleiner en de prijs steeds hoger. Door de coronacrisis is er een groot tekort en het einde is voor deze sector nog niet in zicht.
Het tekort aan bouwmateriaal levert problemen op:
"Om de twee weken worden de prijzen hoger, ze zijn nu schrikbarend hoog", vertelt Francis Terpstra van De Houtboer in Drachten. Momenteel zijn de prijzen voor sommige houtsoorten met tachtig procent gestegen.

Levertijden

Ook lopen de levertijden nog steeds op. "Voorheen moesten we twee weken wachten op hout, dat is nu soms tien weken. Als het er überhaupt is. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld al sinds februari wachten op hun bestelling."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Productiebedrijven zitten soms met de handen in het haar. Kijlstra Bestrating heeft een topjaar gedraaid qua omzet, maar dat heeft twee kanten. Directeur Arjen van Leur: "Het is mooi dat wij een goed jaar draaien, maar het welzijn van de medewerkers is ook belangrijk. Wij moeten nu op alle vakantiedagen en op zaterdag werken om aan de vraag te voldoen."

Voorraad

Marten Cornel van de Friese afdeling van Bouwend Nederland zegt dat het tekort aan hout komt doordat fabrieken in Scandinavië bijvoorbeeld dicht zijn door corona. Cornel denkt dat de andere Friese bouwbedrijven er financieel nog goed voor staan.
Toch is er nog wel spanning, want er is nog geen licht aan het eind van de tunnel en ook de voorraad in Fryslân begint op te raken. Terpstra: "Mensen komen hier vanuit het hele land omdat wij het nog op voorraad hebben, dat is in het Westen een ander verhaal."
Van Leur weet ook niet hoe ze dit jaar doorkomen. Vorig jaar ging het nog goed omdat ze nog een grote voorraad hadden. In 2021 kunnen ze naar verwachting niet aan de vraag voldoen, omdat hun voorraad te laag ligt.