Armoede moet nog meer uit de taboesfeer om kinderen niet de dupe te laten worden

Op armoede zit nog steeds een te groot taboe. Gezinnen maken nog lang niet altijd gebruik van bestaande geldpotjes, om kinderen te laten sporten, voor muziekles of een verjaardagsfeest. In Leeuwarden is daarvoor donderdag een campagne van start gegaan.
De gemeente kan meer mensen helpen:
'Samen voor alle kinderen' is een initiatief van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport en Cultuur, het Nationaal Fonds Kinderhulp en stichting Jarige Job. Zij hebben gezamenlijk als doel de ruim 300.000 kinderen in Nederland die in armoede opgroeien, te helpen.
Dat is hard nodig, zegt Paula van der Veer fan stichting Leergeld Leeuwarden: "Er ligt nog altijd een groot taboe op dit onderwerp. En dat is jammer, want we kunnen mensen echt helpen."
Niet alleen gezinnen die leven van een uitkering, komen in aanmerking voor hulp, zegt Van der Veer: "Nee, als je een inkomen hebt van ongeveer 1500 tot 1700 euro, dan is het al moeilijk om rond te komen. Juist die mensen willen wij graag bereiken. "

Gemeente kan meer mensen helpen

Dat het nog steeds een taboe is, merkt men ook bij de gemeente Leeuwarden. Wethouder Hein Kuiken: "We houden ieder jaar geld over. Dat zou niet zo moeten zijn. Mensen schamen zich en dat moet niet hoeven. We hebben de opdracht die mensen niet over het hoofd te zien en ze te helpen. Daarom is dit ook zo belangrijk."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De campagne begon met een fotomoment voor basisschoolkinderen bij een 3D-tekening op het Zaailand in Leeuwarden. Ze werden bijstaan door de twee Leeuwarder kinderburgemeesters Fien Mare Lemke en Karlijn de Snoo.
Beiden hopen dat deze aandacht voor het samenwerkingsverband ouders die het moeilijk hebben, ertoe aanzet om hulp te zoeken: "Dat kinderen erover durven praten. Dat ze het niet gemakkelijk hebben. Dat dat ouders ertoe aanzet om naar de website te gaan."
Toch weten Karlijn en Fien Mare ook dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is: "Er wordt niet gemakkelijk over gesproken. Mensen schamen zich dat ze iets niet kunnen betalen. Of dat ze het zeggen en dat ze dan erop aangekeken worden. Het is iets dat gevoelig ligt."