Omrop TIP: Smokkelkind Joseph was nergens thuis

In deel 3 van de Fryslân DOK-serie Smokkelbern (Smokkelkinderen) het levensverhaal van Joseph Schijveschuurder. Hoe hij ontheemd raakt, nadat hij als jong kind ondergedoken is geweest. Nergens thuis is te zien op zaterdag 1 mei bij NPO2 en op zondag 2 mei bij Omrop Fryslân.

Een warm thuis

De kleine Joseph wordt naar Friesland gesmokkeld waar hij onder de naam Jopie onderdak krijgt bij de familie Venema in Bolsward. Hij was enig kind, maar nu heeft hij een broer en drie zussen. Hier vindt hij een warm thuis.
Joseph Schijveschuurder als kleine jongen © Omrop Fryslân

Niet gelukkig

Na de bevrijding blijkt dat zijn Joodse ouders zijn omgekomen. De Rijkscommissie Oorlogspleegkinderen (het OPK) besluit dat Joseph het best in een half-Joods pleeggezin in Amsterdam kan worden ondergebracht. Maar daar is hij niet gelukkig. Het wordt nog wranger als deze familie hem naar een internaat stuurt in Oost-Duitsland.
De schooljongen Joseph © Omrop Fryslân

Van Dresden terug naar Bolsward

Joseph woont nu in Dresden met zijn Duitse vrouw Elfi. Aan zijn oorlogstrauma heeft hij veel klachten overgehouden. Hij slaapt slecht. Hun zoon Mario heeft zich met zijn gezin verrassend genoeg in Bolsward gevestigd. Hij zoekt actief naar zijn familiegeschiedenis en krijgt het voor elkaar het dossier van zijn vader bij het OPK in Haarlem in te zien. Dat blijkt voor hem én zijn vader een aantal belangrijke documenten te bevatten.
Joseph Schijveschuurder © Omrop Fryslân

Smokkelbern Fryslân DOK en podcast

De Fryslân DOK-serie Smokkelbern, bestaande uit vijf documentaires en een podcastserie, vertelt het verhaal van de honderden Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog van Amsterdam naar Friesland zijn gesmokkeld.
Mario Schijveschuurder met de Venema's © Omrop Fryslân
Smokkelbern is een serie in het kader van 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.
Projekt 'De terugkeer van de Joodse kinderen' © Omrop Fryslân

Fryslân DOK Smokkelbern deel 3: Nergens thuis

Zaterdag 1 mei NPO2 15.30 uur (herhaling 2 mei 13.10 uur)
Zondag 2 mei Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
Fryslân DOK wordt Nederlands ondertiteld.
Meer verhalen en interviews? Luister naar Smokkelbern, de podcast.