Kunstwerk van Jentsje Popma gekozen als nieuw logo voor Stichting Nijkleaster

Stichting Nijkleaster heeft een nieuw logo: het kunstwerk De Hynsteblom van Jentsje Popma. De stichting, die plannen heeft voor een eigen klooster bij Jorwert, heeft sinds 2013 goede banden met Popma. De kunstenaar schonk zijn atelier en talloze kunstwerken aan Nijkleaster. In de zoektocht naar nieuwe manieren om uit te dragen waar de stichting voor staat, viel het oog op het kunstwerk uit 1963. In een nieuwe interpretatie, waar de drie cirkels in de Hynsteblom een centrale rol spelen.
Kunstwerk van Jentsje Popma gekozen als logo voor Stichting Nijkleaster
Dominee Hinne Wagenaar uit Nijkleaster haalt veel inspiratie uit de gedachten van Simon Sinek, een Brits-Amerikaanse motivational speaker die bekend is van speeches over hoe je anders kan leven. "We begonnen na te denken over wat ons bestaan is. Sinek zegt altijd dat je moet denken vanuit het midden, het wezen van je bestaan. Toen zagen we dat we zo'n cirkel waar Sinek het over heeft, zelf ook hebben. De Hynsteblom van Popma."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Jentsje Popma heeft veel invloed gehad op Nijkleaster, met zijn schenkingen maar ook met de aandacht die hij genereerde voor de stichting. "Dat hij zich verbonden heeft aan Nijkleaster, heeft ons enorm geholpen. Hij ziet de betekenis voor een plaats van stilte, bezinning en verbinding", legt Wagenaar uit. Popma zelf vindt het moeilijk om te vertellen wat Nijkleaster voor hem betekent. De laatste tijd laat zijn geheugen hem door de leeftijd een beetje in de steek.
Jan Henk Hamoen, bestuurslid van stichting Nijkleaster, weet nog wel goed hoe de eerste contacten tussen de twee partijen waren: "Hij was zeer begaan met mensen, ook uit zijn eigen omgeving, die het moeilijk hadden en vastliepen. Dat versterkte bij hem het gevoel dat er ook in onze hectische en drukke samenleving een plek moet zijn waar die mensen naartoe kunnen."
Jentsje Popma en Jan Henk Hamoen © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Met het nieuwe logo is ook het Jentsje Popma-jaar gelanceerd. Popma hoopt dit jaar 100 jaar oud te worden. Daarom wil de stichting dit jaar extra aandacht genereren voor het werk van de kunstenaar. Naast de onthulling van het nieuwe logo, zal er ook een expositie gehouden worden met Popma zijn werk en komt er een boek over zijn kunst.