Friezen fietsen naar Den Haag voor rechtszaak tegen Shell

Met toeters, megafoons en een grote globe gaat een groep fietsers zaterdag van Leeuwarden naar Den Haag om sponsorgeld op te halen voor de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. 'Op de trappers voor de klimaatzaak' is de naam van het initiatief.
Dirk Kuiken uit Oentsjerk, een van de organisatoren © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Ook fietsers vanuit Groningen, Deventer, Utrecht en Eindhoven doen mee om Milieudefensie te steunen. In totaal eisen 17.000 mensen dat Shell veel meer aan het klimaat doet. Deelnemers bepalen zelf hoe lang ze meefietsen.

Voorbeeld van Urgenda volgen

Een van de organisatoren, Dirk Kuiken uit Oentsjerk, denkt dat een rechtszaak wel haalbaar is. "Er zijn wel mogelijkheden. Van de Urgenda-zaak zei ook iedereen: dat wordt helemaal niets. Die hebben ze toch gewonnen en nu moet de Staat aan de bak. De advocaten hebben goede hoop dat dat no ook zo is."
Bij die Urgenda-zaak werd de Staat verplicht door de Hoge Raad om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. In de zaak tegen Shell is de inzet dat Shell z'n koers verandert en voldoet aan het Akkoord van Parijs.
De fietsers doen er drie dagen over om in Den Haag te komen. Lutz Jacobi van de Waddenvereniging, een van de mede-eisers, geeft zaterdag op het Zaailand in Leeuwarden het startschot.