Muziekclubs Leeuwarden hoeven niet de hoofdprijs, maar strijden voor basis

03 sep 2020 - 12:27

De Leeuwarder muziekverenigingen hebben woensdag bij de raadsvergadering in Leeuwarden de noodklok geluid. Sinds de gemeentelijke herindelingen krijgen de zestien verenigingen geen subsidie meer en in de nieuwe cultuurvisie komen ze er niet goed vanaf, vindt de Leeuwarder muziekkoepel SML (Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden).

Leeuwarder muzikanten in 2018 - Foto: Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden

Aftredend voorzitter van de SML, Annewiep Bloem, vindt dat de muziekverenigingen steun verdienen. "Wij zeggen: we zijn er al zo lang. We horen bij de basis, bij ambitieniveau B in de cultuurnota. Die erkenning missen we erg. Dus daar pleiten we voor."

Na de herindeling niet meer

Bloem denkt met weemoed terug aan de voormalige gemeenten. "Er was een herindeling in 2018, eerder ook al. En wij merken dat muziekverenigingen in de oude gemeenten meer vanzelfsprekend waren. Littenseradiel, Leeuwarderadel, Boarnsterhim. De erkenning was er en dat was ook geld waard. We kregen subsidie. In de nieuwe gemeente Leeuwarden is dat heel anders. Het is nu niet meer vanzelfsprekend. Daarom strijden wij voor erkenning en een plaats in de basis-infrastructuur."

We hoeven echt niet het hoogste bedrag, maar een basis waarop we verder kunnen borduren zou wel mooi zijn.

Annewiep Bloem, voorzitter vn de SML

Verenigingen krijgen op dit moment al geen subsidie meer. Bloem: "Die moeten op andere manieren aan geld komen, bijvoorbeeld met contributie of een koekactie. We proberen sponsoren te vinden. Maar een soort financiële basis zou wel helpen. We hoeven echt niet het hoogste bedrag, maar een basis waarop we verder kunnen borduren zou wel mooi zijn."

Muziekverenigingen vallen om

Als dat niet gebeurt, krijgen muziekverenigingen het financieel zeer moeilijk, denkt Bloem. "Die zijn er nu al. Wij vragen nu steun voor de jeugdopleiding. We houden hier een kwalitatieve opleiding in stand, er is geen andere in Leeuwarden. Maar het kost wel veel geld. Als er geen verandering komt, denk ik dat er straks muziekverenigingen omvallen."

Volgende week debatteert de gemeenteraad in Leeuwarden verder.

(Advertentie)
(Advertentie)