Van kantoor naar canvas: boksen voor het goede doel

Je broer en zus op 17-jarige leeftijd verliezen, dat klapt er hard in. Voor Trees was het reden om mee te doen aan het goede doel 'Knokken met je hart'. Verschillende mensen die nooit in een boksring stonden, worden in 3 maanden tijd omgebouwd tot afgetrainde boksers. Op 13 december houden zij een benefietgala in het WTC. Het geld dat ingezameld wordt gaat naar kinderen met een hartafwijking.
Knokken met je Hart

Verandering

De deelnemers aan het project zijn vaak mensen met een baan, maar trainen sinds september drie keer per week. Zij willen op 13 december fit zijn. Zo ook Jaap van der Meer, die meedoet omdat hij vroeger ook een hartafwijking had. "Ik weet er natuurlijk niet veel meer van, want ik was nog heel klein. Maar ik moest altijd op controle in het ziekenhuis komen. Dat had ook veel invloed op mijn ouders. Zij moesten elke keer weer mee. Dat deden ze natuurlijk altijd, maar toch was het wel even iets voor hen."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Broer en zus overleden

Ook Trees doet uit persoonlijke redenen mee. "Ik verloor als 17-jarig meisje mijn zus," vertelt Trees terwijl ze met haar zwarte bokshandschoenen naar een tegenstander uithaalt. Later kwam er nog meer verlies bij, want ook haar broer stierf. Trees heeft daarom geen moment getwijfeld om mee te doen. "Ik heb me aangemeld, ben door de keuring gekomen en stond hier gelijk." De boksers zijn door een huisarts onderzocht om te kijken of ze fit genoeg zijn om mee te doen. "Ikzelf ben gelukkig fit, maar dat is niet voor iedereen zo."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Met zestien deelnemers bereiden ze zich voor op het gala, dat over minder dan een maand begint. De wedstrijden bestaan uit drie ronden van 1,5 minuut. "Maar het gaat niet om winnen of verliezen hoor," zeggen Jaap en Trees.

Initiatiefnemer

Bauke Lodewijk is initiatiefnemer van het geheel. Hij heeft zelf een kind met een hartafwijking en leeft met de groep mee. "Dat heeft alle invloed op je leven," zegt Bauke emotioneel. Hij traint nu zelf me de groep maar in tegenstelling tot de anderen bokst hij al langer. "Ik kan me niks ergers bedenken dan dat een doodziek kind hebt. Het neemt je hele leven over."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Ik kan me niks ergers bedenken dan dat een doodziek kind hebt.
Bauke Lodewijk, initiatiefnemer

Aandenken

Luc, de zoon van Bauke, is nu helemaal fit, maar hij moest van ver komen. Bauke hoopt nu te voorkomen dat andere kinderen zo zoek als Luc worden. "Dat hoop ik met deze actie te bereiken. Dat we aandacht vragen voor deze ziekte, maar we hopen ook geld op te halen natuurlijk." Bauke en de familie hebben er veel last van gehad. Hij heeft dan ook een boodschap voor alle deelnemers en kijkers van het gala. "Wees je bewust wat er kan gebeuren met een pasgeboren kind, het is echt niet allemaal vanzelfsprekend."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de bokstraining