Friestalige nieuwswebsite It Nijs viert tienjarig jubileum

De Friestalige website It Nijs bestaat tien jaar. De website website werd in 2009 opgezet als experiment. Doel van It Nijs is het brengen van Friestalig nieuws uit de hele wereld.
© Omrop Fryslânm, Jeroen Boersma
Een van de initiatiefnemers van It Nijs is Jabik van der Bij, oud voorzitter van de Ried fan de Fryske Beweging. "Wij vonden dat er toen een lacune was wat het Fries lezen en schrijven betreft. Frysk en Frij (verzetsblad dat na de Tweede Wereldoorlog werd voortgezet, red.) bestond niet meer. De mensen hadden naar onze mening te weinig mogelijkheden om het nieuws ook in het Fries te lezen", legt hij uit.

Experiment

Het begon allemaal als experiment. "We wilden eerst kijken hoeveel lezers we zouden krijgen, of het aansloeg en of we genoeg vrijwilligers konden vinden. Het eerste jaar is dat wel aardig gelukt en we hadden wel aardig wat belangstelling. Daarom zijn we ermee doorgegaan."

Legaat

De organisatie ontving een groot legaat van ruim 600.000 euro. "We hebben toen wel gezegd dat we de opbrengsten van dat geld wilden gebruiken voor onze activiteiten. Een van die activiteiten was natuurlijk het nieuws. In de loop van de jaren is de opbrengst minder geworden, dus we moeten zuiniger aan."
Jabik van der Bij over het jubileum
Volgens Van der Bij kan It Nijs wel meer vrijwilligers gebruiken, maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. "De beheersing van het schriftelijk Fries is in de loop van de jaren teruggelopen. Waar wij veel gebruik van maken, zijn mensen die tweetalig onderwijs hebben gehad in de jaren 90."
"Die mensen hadden drie jaar lang Fries gehad op school. Dan durfden ze ook Fries te schrijven als ze van school af kwamen. Die groep sterft langzamaan uit en het nieuwe onderwijs levert te weinig op aan Friese schrijvers."

Internationaal nieuws

It Nijs brengt internationaal nieuws in het Fries, dus niet alleen maar nieuws uit Fryslân. "De gedachte daarachter was: als het in het Nederlands kan worden geschreven, dan kan het ook in het Fries. Wij wilden dat wat breder trekken, voornamelijk als het gaat om minderheidstaalgebieden waar interessant nieuws vandaan komt."
"Je moet echter wel oppassen dat je niet nieuws brengt dat je overal al hebt kunnen horen. Dan heeft het niet veel zin om het nog in het Fries te schrijven. Het is altijd het zoeken naar zaken die net wat buiten het nieuws vallen."

Nog tien jaar?

Van der Bij hoopt dat It Nijs nog lang zal voortbestaan en dat de medewerkers met veel enthousiasme kunnen blijven schrijven. "Ik hoop dat de lezerskring ook wordt verbreed." Mensen die het wel wat lijkt om voor It Nijs te schrijven, hoeven volgens Van der Bij niet bang te zijn om fouten te maken. "Er is een corrector die heel precies nagaat of de spelling klopt, dus daar hoeven ze niet over in te zitten."