FFA organiseert filmmarathon over Elfstedentocht

08 feb 2019 - 22:54

Het Fries Film Archief heeft vrijdag in Tresoar in Leeuwarden een filmmarathon over de geschiedenis van de Elfstedentocht gehouden. In twee sessies van vijf uren zijn filmbeelden van tachtig jaar Elfstedentocht (van 1917 tot 1997) voorbij gekomen. Dat gebeurde omdat het vrijdag 8.071 dagen geleden is dat er voor het laatst een Elfstedentocht gehouden werd, op 4 januari 1997.

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

Staande ovatie

Nog nooit eerder heeft Friesland zo lang zonder Tocht der Tochten gezeten. Het oude record stond op 8.070 dagen, tussen de tochten van '63 en '85. Bij de eerste vertoning kwam Reinier Paping langs. Het publiek in de zaal gaf de winnaar van de Elfstedentocht van 1963 een groot applaus.

Sjoerd Swierstra

Bij de tweede sessie waren familieleden van Sjoerd Swierstra in de filmzaal aanwezig. Swierstra kwam uit Weidum en werd in 1912 derde en in 1917 tweede bij de Elfstedentocht, beide keren achter winnaar Coen de Koning.

Kleinkinderen Sjoerd en Gerritje hebben genoten van de filmbeelden. "Ik kom echt uit een schaatsfamilie. Dat heeft mij hierheen gebracht", vertelt Sjoerd. "De prestaties van mijn opa en vader spelen hierin een grote rol."

Sjoerd en Gerritsje Swierstra over hun opa

Zelf heeft hij vijf jaar lang op de langebaan geschaatst en in de Friese selectie gezeten. Sjoerd stond in 1985 in de rij om het in te schrijven voor de Elfstedentocht. "Het was toen zo'n grote chaos dat ik me teruggetrokken heb. Dat jaar is aan me voorbij gegaan. Ik heb er verschrikkelijk spijt van en had hem graag willen rijden", vertelt Sjoerd met veel emotie.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren gaf commentaar bij de eerste tochten. Hij heeft recentelijk ook het boek "8070 dagen - Wachten op de Elfstedentocht" geschreven.

(advertinsje)
(advertinsje)