Smokkelbern, de podcast #6: Moeders

In deel 6 van de podcast Smokkelbern spreekt Karen Bies met historicus Hinke Piersma. Deze aflevering is getiteld: 'Moeders'. Het gesprek gaat over de Joodse moeders die hun kind weggaven aan wildvreemden, die beloofden het kind in veiligheid te brengen. "Het afstaan van je kind om het te redden is een verzetsdaad," zegt Hinke. Omdat een moeder niets liever wil dan het kind dicht bij zich te houden en het als haar taak ziet haar kind te beschermen. Het gaat ook over de gemankeerde, beschadigde moeders, die na de oorlog onder de moeilijkste omstandigheden probeerden een kind een toekomst te geven.

Hinke is verbonden aan het NIOD en schrijft boeken en artikelen over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Haar boek 'Zussen' (2017) gaat over drie Joodse zussen die hun leven en dat van hun dierbaren proberen te beschermen. Hinke Piersma is ook te zien in de Fryslân DOK 'Nergens thuis', als zij Mario Schijveschuurder helpt met het dossier van zijn vader Joseph.

De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Karen Bies en Gerard van der Veer. Smokkelbern is onderdeel van 'de terugkeer van de Joodse kinderen', een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)