Smokkelbern, de podcast #5: Als we hadden geweten dat we Jopie zo zouden missen

Deze podcast gaat over het Joodse jongetje Joseph Schijveschuurder, dat in de oorlog onderdook bij de familie Venema in Bolsward. Als Jopie Venema was hij gelukkig met zijn Friese ouders en zijn broer en zussen. Maar na de oorlog werd beslist dat hij daar niet kon blijven, tot zijn grote verdriet. In Amsterdam woonde hij bij het echtpaar Theo en Trudel van Reemst, die hem als puber naar een internaat in Oost-Duitsland stuurden. Een verhuizing later met zijn gezin naar Bolsward bracht hem niet het 'thuis' terug dat hij zo miste. Een leven lang heeft Joseph zich ontheemd gevoeld. Tegenwoordig woont hij in Dresden met zijn vrouw Elfi. Hun zoon Mario heeft zich opmerkelijk genoeg wél met zijn gezin gevestigd in Bolsward.

Annet Huisman is de maker van de Fryslân DOK 'Nergens thuis' over Joseph Schijveschuurder. In aflevering 5 van de podcast 'Smokkelbern' spreekt Karen Bies met Annet over het maken van deze film. 

De podcast en Fryslân DOK-serie 'Smokkelbern' zijn gemaakt in het kader van 'De terugkeer van de Joodse kinderen'. Een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant. 

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)