Smokkelbern, de podcast #4: Ze zijn een leven lang bij me gebleven.

Het Joodse meisje Jetty van der Hoek is in Utrecht in de onderduik geboren. Als baby van enkele maanden oud wordt ze naar het dorp Boven Knype (nu: De Knipe) in Friesland gesmokkeld. De familie van der Molen bestaat uit drie ongetrouwde zussen en een broer, die met de komst van Jetty een nieuw gezin stichten. Na de oorlog blijkt dat Jetty's ouders en broertje op andere onderduikadressen de oorlog hebben overleefd. Ze nemen Jetty weer bij zich, maar het kost ze de grootste moeite samen een toekomst op te bouwen. Jetty mist haar Friese 'ouders', en dat is wederzijds. Dan neemt de familie van der Molen een opmerkelijk besluit. De drie zussen en broer verhuizen naar Zeist, om altijd bij Jetty in de buurt te blijven.

De podcast Smokkelbern wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. Er is ook een Fryslân DOK-serie Smokkelbern van vijf TV-documentaires, gemaakt door Gerard van der Veer en Annet Huisman, uitgezonden door NPO2 en Omrop Fryslân.

'Smokkelbern' is onderdeel van het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)