Smokkelbern, de podcast #3: Ik heb nooit een Jodenster gedragen

Jack Koppels is enigst kind van een Joods echtpaar. Als in Amsterdam in 1942 de razzia's tegen de Joden beginnen, durft de 11-jarige Jack niet langer thuis te blijven, bang dat hij bij een volgende actie wordt opgepakt. Hij pakt zijn autoped, doet zijn jodenster af en zorgt dat hij altijd onderweg is. Dag in dag uit zwerft hij door de stad en is ooggetuige van de verschrikkingen die zich er afspelen. Later duikt hij onder en komt uiteindelijk in het Friese Balk terecht. Via de radiouitzendingen van de BBC blijft hij op de hoogte van het oorlogsnieuws. Maar ook komt Jack in aanraking met de jazzmuziek. Het zal zijn leven voorgoed veranderen.

'Smokkelbern, de podcast' wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies. 'Smokkelbern' is een podcast en een serie televisiedocumentaires van Fryslân DOK en het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen'. Een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)