Smokkelbern, de podcast #2: Hoor de vrouwen zingen

Het waren vrouwen die Joodse kinderen naar het platteland smokkelden en daarbij grote risico's liepen. Ook de vrouwen die een Joods kind opnamen in hun gezin deden dat met gevaar voor eigen leven. Toch werd dat tot lang na de oorlog niet gezien als 'verzetswerk'. Aflevering 2 van de podcast 'Smokkelbern' gaat over de Amsterdamse en Utrechtse studentes in het verzet. En over de vraag die geschiedenisstudente Anna Boogaard in haar onderzoek stelt: Waarom hebben de verzetsvrouwen zo weinig aandacht gekregen in de geschiedschrijving? Het gesprek met Anna is opgenomen in filmtheater Kriterion in Amsterdam, na de oorlog opgericht als studentenbioscoop door Piet Meerburg, de leider van het studentenverzet.

In deze aflevering is een fragment te horen uit een interview met componist Marius Flothuis. De liedjes in 'Hoor de vrouwen zingen' zijn in 1994 gezongen bij de presentatie van het boek 'Vrouwen van Vught' (Hans Olink, 1994) door Gisela Wieberdink-Söhnlein en Hetty Voûte. (Bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

'Smokkelbern, de podcast' wordt gemaakt door Gerard van der Veer en Karen Bies.

'Smokkelbern' is een podcast en een serie televisiedocumentaires van Fryslân DOK en het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen'. Een samenwerking van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant.

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)