Smokkelbern, de podcast #10: Ik heb er niet zin in om hier weg.

Als kleine Joodse jongen dook Heinzi Blumenstein in de oorlog onder bij Johannes en Sjoukje Dijkstra. Zij woonden met acht kinderen op een boerderijtje aan de Dille, tussen Raerd en Easterwierrum. Heinzi werd Hans genoemd. Na de oorlog moest hij weg, naar zijn vader in New York. 'Ik heb er niet zin in om hier weg. Maar het zal wel moeten', schreef Hans in 1946 in een brief aan zijn vader. Na jarenlang in Amerika te hebben gewoond, ging hij terug naar Easterwierrum. Dáár voelde hij zich thuis. Samen met Sjoukje Dijkstra, kleindochter van zijn pleegouders, onderzocht hij hun gezamenlijke oorlogsgeschiedenis.

Karen Bies en Gerard van der Veer zijn de makers van de podcast Smokkelbern, onderdeel van 'De terugkeer van de Joodse kinderen', een project van Stichting de Verhalen, Tresoar, Omrop Fryslân, Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant. 

Smokkelbern de Podcast

Smokkelbern vertelt de verhalen van Joodse onderduikkinderen in Friesland. Hoe hebben ze die oorlogsjaren bij een Friese familie beleefd? En hoe ging het later met ze?
(Advertinsje)