Introductie

Iedereen kan hardlopen!

Het gemak waarmee hardlopen kan worden beoefend, maakt de sport extra aantrekkelijk. Hardloopschoenen aan en hup, weg ben je. Ik moet eerlijk zijn; er komt meer bij kijken voordat je jouw eerste 5 km loopt. En ik ben er zeker van dat er bij de eerste meters onmiddellijk heel wat vragen in je opkomen. Moet ik beginnen met wandelen of meteen hardlopen en hoe lang? Moet ik tussendoor ook wandelen. En als ik het hardlopen weer wil oppakken, moet ik dan weer bij nul beginnen? Ik zal proberen om deze 13 weken op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven.

Kan iedereen hardlopen?
In principe wel, maar ben je niet zeker van je gezondheid dan is het verstandig om even met de huisarts te overleggen. Er zijn in Friesland vele plaatsen waar je een sporttest kunt doen.

Stel jezelf een doel. Dat werkt. En dat doel is er; 5 km op de Omrop Fryslân-loop op 13 september. Wees je er wel van bewust, dat dit heel rustig moet worden opgebouwd.

Beginnende hardlopers kan je zien als koeien die na de winter voor het eerst weer de wei in mogen. Ze willen heel enthousiast beginnen en daar is natuurlijk niets mis mee, maar dit moet niet leiden tot overbelasting en blessures. Neem daarom de tijd voor het trainingsprogramma en bouw je conditie stap voor stap op.

Koop goede hardloopschoenen! En niet op andere (sport)schoenen lopen! Alle hobby's kosten geld, maar goede hardloopschoenen zijn van groot belang en helpen om blessures te voorkomen. Loop eens binnen bij de hardloopspeciaalzaak. Die heeft de kennis om je te voorzien van een paar goede schoenen.

Jaring de Groot

(advertinsje)

Podcast introductie

  • Fit mei Femke: yntroduksje

Voordat we beginnen even een introductie van Fit mei Femke. Luister daarvoor naar de onderstaande podcast.

Wil jij de podcast downloaden en zelf op jouw telefoon of mp3-speler zetten? Dat kan natuurlijk ook. Klik met de rechter muisknop op de link hieronder en kies voor 'Link opslaan als'.

Download de yntroduksje-podcast fan Fit mei Femke.

Even kennismaken met Jaring de Groot

Mijn naam is Jaring de Groot en ik ben in het dagelijks leven bureauredacteur voor het nieuws bij Omrop Fryslân. Naast de passie voor mijn werk heb ik ook een grote passie voor het hardlopen. Als 18-jarige begon ik met lopen nadat ik was gestopt met voetbal. Het begon met een rondje Burgum, maar al gauw werd het meer. Ik raakte geïnteresseerd in de wedstrijdsport. Maar naast het zelf lopen kreeg ik steeds vaker de vraag wat er nu zo mooi aan is en hoe je het hardlopen kunt leren.

Vanaf 1997 heb ik mij - samen met mijn vrouw - verdiept in het wandelen en hardlopen. We hebben 12,5 jaar een eigen loopclub gehad en in die periode hebben we een groot aantal beginnende hardlopers op weg geholpen. Het geeft altijd weer energie als je mensen aan het lopen krijgt. Vooral als ze van tevoren zeggen dat het waarschijnlijk niets wordt. Dan wordt de uitdaging alleen maar groter.

En nu krijg ik de gelegenheid om presentatrice Femke de Walle naar het doel van 5 km te brengen en ik hoop met het speciale 'Fit mei Femke' podcast programma nog op een hoop mensen extra. En dan zie ik jullie op 13 september aan de start van de 5 kilometer loop in Burgum. Doe mee!!

Even kennismaken met Femke de Walle

Ik ben Femke de Walle, 32 jaar, getrouwd en moeder van een tweeling (een jongen en een meisje) van bijna 3 jaar. Ik woon sinds vier jaar in Gorredijk. Daar liggen mijn roots niet, hoor, want ik ben geboren en getogen in Veenwouden; een Wâldpykje dus. Ik werk alweer 9 jaar bij Omrop Fryslân. Ik ben begonnen als verslaggever op de nieuwsredactie. Daarna heb ik Omrop Fryslân Aktueel gepresenteerd op de radio en Klipkar+ op televisie. Sinds een paar maanden werk ik voor het programma Geert yn 'e Middei als presentator. Daarnaast ben ik muzikant; ik speel en zing in de band van mijn zusje, zangeres Elske DeWall, en doe zo nu en dan backing vocals bij andere artiesten.

Toen ik dit voorjaar werd gevraagd om het gezicht te worden van een nieuwe sportcampagne bij Omrop Fryslân hoefde ik geen tel na te deken. Voordat ik moeder werd, sportte ik best wel veel: ik ging geregeld naar de sportschool en heb zelfs nog hardgelopen. Maar sinds ik moeder ben geworden van een tweeling kom ik er gewoon niet aan toe. Ik roep al sinds ze er zijn: ''ik moet nodig weer wat aan sport doen''. Mar het lukt me maar niet om te beginnen. En hoe langer ik wachtte, des te hoger de drempel werd. Er was altijd wel een goed excuus: geen tijd, te druk, geen zin, te moe... je kent het misschien wel. Door Fit Mei Femke werd ik min of meer gedwongen om te beginnen. Als je het gezicht wordt van zo'n campagne dan moet je zelf natuurlijk ook aan de bak. Om mij alvast wat voor te bereiden op Fit Mei Femke ben ik in april begonnen met hardlopen en ik moet zeggen: al je excuses slaan nergens op! Want het blijkt dat ik wel tijd heb, dat ik ondanks mijn drukke week toch tijd vrij kan maken om een rondje te lopen, dat ik zin kan maken en dat ik juist energie krijg omdat ik nu meer beweeg. Ik ren nu twee tot drie keer per week en het lukt mij elke weer om de trainingen in te plannen.

Mocht je dus twijfelen en dezelfde 'excuses' hebben die ik daarnet noemde: doe eens gek en probeer het gewoon. Hoe 'cool' zou het zijn dat wij - die altijd roepen dat we het zo druk hebben - op 13 september met elkaar die 5 kilometer lopen? Ik daag je bij deze uit: doe mee en sta versteld van jezelf. Als ik het kan, kan jij het helemaal!

13 september: de Simmer yn Fryslân-loop

    (advertinsje)