Zoutwinning onder de loep

14 okt 2019 - 09:37

Wat zijn de gevolgen van zoutwinning en wat is eigenlijk het belang van zout? Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Follow the Money hebben samen de zoutwinningssector onder de loep genomen. Deze week publiceren ze op hun verschillende media de resultaten van dat onderzoek.

De vier noordelijke regionale omroepen zetten eerder dit jaar samen met onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money de 'Noord & Oost Pitch' uit. Inwoners van Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel konden een onderwerp pitchen waarvan zij vinden dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. Jakoba Gräper uit Veendam won de pitch. Zij stelde voor om de zoutwinningssector eens goed onder de loep te nemen. In alle vier de provincies spelen verhalen die te maken hebben met de gevolgen van zoutwinning.

Zoutwinningsverhalen bij Omrop Fryslân
Omrop Fryslân komt deze week op radio, televisie en online met verhalen over de verschillende kanten van zoutwinning in Fryslân. Zout komen we overal tegen in het dagelijks leven. Het zit in levensmiddelen, maar is ook belangrijk voor de chemische industrie. Zo kan een auto bijvoorbeeld niet rijden zonder zout: Omropfryslan.nl/zoutwinning en Omropfryslan.nl/zoutwinningL. Naast het economisch belang van de zoutindustrie wordt stilgestaan bij de toekomstige zoutwinning onder de Waddenzee en de monitoring daarvan. Frisia BV moet die winning en de eventuele schade aan de natuur monitoren, de overheid controleert. De Waddenvereniging en bioloog en trekvogelexpert Theunis Piersma hebben de nodige kanttekeningen.
 

Noot voor de redactie
Bronvermelding afbeelding: 'Omrop Fryslân'.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Omrop Fryslân: 058 299 7876 of mk@omropfryslan.nl.

(Advertentie)